Bicicleta cu suspensii duble turcoaz.

Tot ce trebuie să știi despre cumpărarea unei biciclete de munte cu suspensii duble

Bicicleta de munte este ideală pentru plimbările pe trasee, dealuri și pe teren accidentat. Deși, precum cu toate lucrurile, nu toate bicicletele de munte sunt făcute pentru același scop. Unele sunt mai bine adaptate la diferite situații.

Unul dintre  aspectele ce fac ca bicicleta de munte să fie ideala pentru plimbările off-road este sistemul de suspensii pe care îl oferă. O bicicletă de munte cu două suspensii (sau o bicicletă full suspension) este una ce are un mecanism de absorbție al șocului construit în ambele roți.

Bazele suspensiei

Suspensia este mecanismul de pe bicicletă ce absoarbe impactul diferitelor terenuri denivelate, permițându-i biciclistului să aibă o experiență mai plăcută și abilitatea de a merge pe diferite forme de teren.

Suspensia unei biciclete se face printr-un mecanism cu arcuri ce trimit aerul înapoi în momentul în care se comprimă atunci când bicicleta trece peste teren accidentat. Arcul va readuce bicicleta înapoi în poziție după ce acesta este comprimat și este făcut ori din presiunea aerului ori dintr-o bobină de arc. De regulă, cu cât este mai scumpă o bicicletă, cu atât arcul și sistemul de suspensie este mai avansat.

Full suspension/suspensie dublă

Suspensia dublă (sau full) se referă la o bicicletă ce are suspensie pe partea din față, dar și pe cea din spate.

Partea din față a bicicletei include furca de suspensie, partea ce suportă roata frontală. Suspensia din furcă protejează ciclistul de impact atunci când roata frontală se lovește de teren accidentat.

Suspensia din partea din spate variază, însă scopul de a proteja partea din spate a bicicletei de impact, este același. Suspensia are scopul de a susține impactul ce este localizat în triunghiul din spatele bicicletei, ce susține roata. Suspensia din spate este tipică bicicletelor cu suspensie dublă și nu celor full suspension.

Există multe designuri disponibile pentru suspensia din spate, iar totul se reduce la preferința personală. Pe scurt, vor avea același rezultat atâta timp cât bicicleta este bine făcută, deci este greu să greșești.

Beneficiile suspensiei duble – de ce ai avea nevoie de ea

Deci, acum că am discutat despre bazele și mecanica unei biciclete de munte, haide să vorbim despre ce  contează, detaliile importante ce te pot ajuta când vrei sa cumperi. În această secțiune vom discuta despre beneficiile unei biciclete cu suspensie dublă și cum să îți dai seama dacă este potrivită pentru tine.

În primul rând – pentru ce vrei să o folosești?

Pentru a-ți da seama dacă vei beneficia în totalitate de bicicleta de munte cu suspensie dublă, trebuie să iei în considerare pentru ce vrei să o folosești. Până la urmă, aceste beneficii sunt relevante doar dacă se potrivesc nevoilor tale.

Bicicletele full-suspension sunt cele mai potrivite pentru cicliștii avansați. Acestea sunt bune pe terenuri complicate, precum cele cu pietre, dealuri, denivelări și sărituri. Pentru a simți diferența ce o oferă bicicleta full-suspension ar trebui să ai un nivel avansat de experiență. Dacă nu te plimbi pe dealuri dificile, atunci suspensia în plus oferită de bicicleta cu dublă suspensie probabil că nu va face o diferență mare ce poate justifica prețul.

Confort

Pe lângă faptul că designul este cel mai bun pentru terenurile accidentate, acesta mai oferă un avantaj unic, confortul. Să fim sinceri, nu este nimic confortabil atunci când te dai pe trasee, treci peste pietre sau dai în gropi. Este distractiv, nu neg, însă nu este confortabil.

Dar, dacă vorbim despre nivelul de confort, atunci orice bicicletă ce face o treabă decentă în absorbția impactului va face ca plimbarea să fie mai confortabilă.

Bicicletele full-suspension absorb impactul aspru de care ai parte când te plimbi cu bicicleta de munte. Rezultatul este o plimbare mai lină, mai ușoară și mai confortabilă.

Viteză

Un alt beneficiu al bicicletei full-suspension este viteza! În timp ce aceste biciclete nu sunt la fel de aerodinamice precum cursierele, și nu sunt neapărat cele mai rapide din prima, nivelul de viteză este foarte relevant când iei în considerare cât de ușor poți zbura peste obstacole atunci când te plimbi pe o bicicletă full suspension. Când vorbim despre viteza bicicletelor mountain biking ne referim la cât de repede poți parcurge traseul. Acest lucru fiind spus, este dificil să faci asta pe altă bicicletă decât pe una full-suspension.

Competitivitate

În final, dacă luăm toți factorii de mai sus în considerare, avem o nouă categorie, competitivitatea. Dacă ești un ciclist de munte competitiv, o bicicletă de munte cu suspensie dublă este o alegere importantă. Îți va fi dificil să ai parte de cele mai bune rezultate fără o bicicletă cu suspensie dublă de calitate. Îți oferă viteză, flexibilitate, manevrabilitate, și suspensia de care ai nevoie să faci parte dintre cei mai buni cicliști.

Dezavantajele suspensiei duble

Vrem să te ajutăm să iei o decizie informată. Acest lucru înseamnă că îți vom prezenta avantajele, dar și dezavantajele unei biciclete full-suspension. Până acum ai descoperit că o astfel de bicicletă oferă destule avantaje când vine vorba de performanță. Dar hai să ne uităm și la dezavantaje pentru ca tu să poți să poți lua cea mai bună decizie.

Preț

În primul rând, cel mai mare dezavantaj al bicicletei full-suspension este prețul. Acest tip de biciclete este puțin mai scump decât cele de munte, ba chiar mai scump decât alte biciclete în general. O bicicletă full-suspension de calitate poate să coste în jur de 10.000 euro sau poate chiar mai mult.

Costul este datorită complexității în plus când vine vorba de producerea unei biciclete full-suspension și a faptului că acestea sunt biciclete de top. Pentru a justifica prețul ar trebui să faci trasee foarte intense pentru care ai avea nevoie de o bicicleta de munte cu suspensie dublă.

Întreținere

Următoarea categorie este întreținerea. În timp ce acest tip de biciclete sunt calitative, însă tot trebuie să le întreții, din moment ce sunt biciclete de munte. Aceste probleme de întreținere sunt amplificate la designul full-suspension, datorită faptului că există mai multe părți ce se mișcă. Ai o suspensie în plus în partea din spate a bicicletei, iar acest lucru poate aduce cu sine mai multe probleme cu suspensia.

În timp ce acest lucru depinde de calitatea bicicletei pe care o cumperi și cât de bine o vei îngriji, tot este dovedit că bicicletele full-suspension au probleme cu suspensia din spate, iar acestea nu ar fi posibile la alte biciclete.

Greutate

Următoarea categorie este greutatea. Aceasta este un lucru din trecut, dar încă este relevantă în unele cazuri. Datorită suspensiei în plus, unele modele de biciclete full-suspension sunt mai grele decât alte biciclete de munte. Bicicletele de calitate înaltă rezolvă această problemă cu ajutorul cadrelor și a componentelor din aluminiu, însă tot este posibil ca unele suspensii să adauge greutate în plus pe biciclete.

Acest lucru este mai considerabil în cazul bicicletelor de munte, unde greutatea în plus poate face mai dificilă manevrarea și urcușul pe dealuri

Stilul de plimbare

După cum a fost vorba și în secțiunea de beneficii, stilul de folosire poate fi un dezavantaj pentru acest tip de biciclete. Pe scurt, dacă nu folosești bicicleta de munte pentru stilul pentru care a fost concepută, atunci probabil că nu vei putea justifica prețul mare.

De fapt, dacă folosești bicicleta pentru a face naveta sau pentru a te plimba pe trasee simple, s-ar putea ca suspensia să adauge un element de “salt” de care nu ai nevoie.

Alternativă: bicicleta Hardtail

Sperăm că, până în acest punct, ți-ai putut da seama dacă bicicleta full-suspension ți se potrivește sau nu. Este clar o bicicletă pentru cicliștii de munte experimentați și pentru cei cărora le place să se dea pe trasee intense. Dar dacă încă ești interesat de o bicicletă de munte însă nu ai nevoie de funcționalitățile în plus ale unei biciclete full-suspension? Aici intervine bicicleta hardtail.

Bicicleta hardtail este alternativa celei full-suspension. Aceasta este probabil cea mai populară bicicletă de munte pentru cicliștii amatori, intermediari și chiar și printre cei avansați. În timp ce o bicicletă full suspension are suspensie frontală și în partea din spate, cea hardtail are doar frontală (deci spatele este “tare”).

Bicicletele hardtail sunt foarte capabile și mai mult decât potrivite pentru traseele pentru începători, dar și pentru cele foarte dificile. Sunt mai mult decât potrivite pentru toate tipurile de cicliști montani. Unii utilizatori le preferă pe cele hardtail, datorită lipsei “saltului” tipic al bicicletelor full-suspension.

Avantajul principal probabil că este prețul. Poți să îți iei o bicicletă hardtail de calitate la în jur de 1.500 euro. Desigur, poți găsi și modele mai scumpe, dar comparativ cu cele full-suspension, hardtail este alegerea mai economică. Dacă vrei să îți iei o bicicletă nouă, vezi ce ți s-ar potrivi și aruncă o privire la ce oferă magazinele locale.

Componentele unei biciclete – Ghid cu ilustrații

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *