Săptămâna trecută am avut ocazia să petrec 5 zile într-un parc de mountain biking în afara țării. Am făcut acest lucru pentru fiul meu de 8 ani, însă pot spune că m-am distrat și eu.
Înainte de a pleca am vorbit cu câțiva prieteni, au fost cu copiii în parcuri de mountain biking, și i-am întrebat dacă un copil de 8 ani va face față pe trasee.
Toți mi-au spus că da și că traseele sunt excelente pentru începători, iar orice copil mic se va descurca.
A fost suficient pentru mine.
Am sunat la un parc și am cumpărat bilete pentru 3 zile. În timp ce vorbeam la telefon am întrebat care este vârsta minimă.
Mi s-a răspuns că cel mic trebuie să aibă cel puțin 5 ani, însă mi s-a spus că traseele s-ar putea să fie prea dificile pentru un copil de 5 ani, însă a fost de acord că traseele cele mai ușoare vor fi excelente pentru un copil de 8 ani.
Așadar am cumpărat biletele, am închiriat un apartament de pe Airbnb și am mers la parcul pentru mountain biking.
Un tată mi-a spus că o cursă excelentă de pornire în parcul de biciclete este traseul cel mai ușor.
Înainte să îți vorbesc despre experiența generală într-un parc de biciclete, hai să vorbim despre detaliile unui parc de biciclete.
Ce este un parc de biciclete?
Un parc de biciclete este un teren cu tot felul de trasee pentru bicicletele de munte. Unele sunt ușoare, altele moderate, iar altele foarte grele.
De ce să plătești intrarea într-un parc de biciclete când traseele montane sunt gratis?
Pe scurt, merită drumul și să plătești deoarece nu trebuie să urci dealuri. Toate traseele sunt la vale.
Un parc bun îți oferă transport pentru bicicletă, te urci în telescaun, iar în spatele acestuia pui bicicleta.
Există parcuri de diferite mărimi și cu diferite dificultăți pentru trasee.
Dacă preferi plimbările mai line, ce nu au curbe grele, poți găsi și trasee pe poteci (eu pe acestea le prefer).
De obicei, dacă folosești telescaunul, în momentul în care te dai jos din acesta, angajații parcului îți vor da jos bicicleta, iar tu te poți urca pe ea direct și să te duci pe ce traseu vrei.
Ce traseu este ușor și recomandat pentru cei mici?
Pentru cei mici aș merge cu traseele cele mai ușoare. Nu aș vrea să merg pe un traseu greu pe care fiul meu să nu-l poată parcurge.
Traseele acestea sunt într-adevăr ușoare, însă sunt distractive.
Eu și fiul meu am parcurs trasee mai dificile în alte locații și sunt sigur că ar fi făcut față. O să mergem pe ceva mai dificil data viitoare.
Cât durează un traseu?
Am cronometrat. A durat între 20 și 25 de minute. Nu am zburat pe traseu, dar am avut un ritm decent. Ne-am și oprit de câteva ori unde am putut. Traseele la vale obosesc brațele și mâinile.
Nu am fost pe trasee mai dificile, dar suspectez că acestea necesită mai puțin timp pentru a fi completate.
Există zone în care trebuie să urci la deal?
Pe traseele ușoare poți găsi câteva ridicături pe care ar trebui să pedalezi, însă în mare parte vor fi doar coborâșuri. Destul de mișto.
Există cozi la telescaun?
Dacă ai posibilitatea, du-te în cursul săptămânii. Weekend-urile pot fi aglomerate. Acest lucru se aplică și la ski. Iarna următoare aș vrea să mă duc la ski de duminică până vineri pentru a nu prinde coadă la telescaun.
Poți prinde și zile mai ploioase, când nu trebuie să aștepți. Doar te sui în telescaun. Partea proastă e că te vei uda foarte mult la final de zi.
În zilele cu soare coada poate fi destul de mare.
Câte ture poți să faci într-o zi?
Recordul meu și al fiului meu a fost de 3, destul de bine. Am mai fi putut face mai multe, dar am ales să vizităm și alte atracții.
Poți folosi o bicicletă de munte electrică într-un parc de biciclete?
Desigur. Eu nu mi-am luat-o pe a mea, ci am închiriat o bicicletă de munte downhill. Este mult mai ușoară.
Bicicleta mea de munte electrică ar fi făcut față traseelor ușoare.
Poți închiria biciclete și echipament?
Da, poți. Mi-am rezervat o bicicletă, o cască cu protecție completă pentru față și alte echipamente.
Trebuie să ții cont de faptul că în cazul în care închiriezi o bicicletă pentru mai multe zile, trebuie să o returnezi la final de zi. Nu o poți lua cu tine la cazare.
Trebuie neapărat să porți cască cu protecție completă pentru față?
Nu sunt necesare, dar sunt foarte recomandate. Fiul meu a purtat una, însă eu nu, chiar dacă am închiriat-o, din moment ce am fost pe un traseu mai ușor. Dacă aș fi fost pe un traseu mediu sau greu, aș fi purtat-o.
Este necesar echipamentul de protecție (genunchiere, cotiere și protecție pentru spate)?
Nu este necesar, însă este foarte recomandat pentru traseele medii sau dificile. Am purtat echipamentul de protecție în prima zi, însă după ce am realizat că traseul nu era chiar așa de dificil, nu l-am mai luat.
Fiul meu a purtat genunchiere și mănuși (pe lângă casca cu protecție completă pentru față).
Poți să nu mai găsești bilete pentru un parc de biciclete?
Din câte am înțeles, acest lucru se întâmplă foarte rar, însă există un număr maxim de bilete. Sugerez să îți iei din timp.
Unde te poți caza?
Am stat câteva nopți în hoteluri, dar și în cazare. Poți găsi apartamente de închiriat pe Airbnb sau alte aplicații.
Dacă ai noroc, și locația parcului permite acest lucru, poți închiria o casă. Cine știe, poate nimerești la una cu piscină și jacuzzi.
Concluzie: Merită să te duci într-un parc pentru biciclete? Este bun pentru cei mici?
Da, merită să vizitezi un parc pentru biciclete și este perfect pentru cei mici, atâta timp cât aceștia se descurcă cu o bicicletă. Nu cred că fiul meu de 5 ani s-ar fi descurcat, dar pentru băiatul meu de 8 ani a fost o experiență numai bună.
Traseele ușoare nu sunt abrupte, nu au gropi, pietre, rădăcini sau părți ce necesită salturi. Curbele sunt destul de ușoare pentru cei mici.
Ultima dată am stat 3 zile într-un parc de biciclete, iar fiul meu de 8 ani nu a căzut deloc. Nici măcar eu nu am căzut.
Vom mai vizita un parc de biciclete?
Normal că da. Consider că atunci când fiul meu mai mic o să mai crească, îi va plăcea și lui, iar atunci vom putea petrece câteva săptămâni într-un parc de biciclete, făcând trasee zilnic. Va fi nemaipomenit.
Citește și: Componentele unei biciclete – Ghid cu ilustrații