A fost o perioadă când era foarte simplu să-ți menții uns lanțul bicicletei. Dacă-ți ungeai lanțul, iar majoritatea copiilor ce se plimbau cu bicicleta nu o făceau, foloseai doar câteva picături de ulei mineral sau poate ceva vaselină de la bunicul tău.
Sau poate că te duceai la un atelier de biciclete, dacă găseai unul, și cumpărai orice ulei găseai, indiferent dacă era maro, negru, verde, galben sau albastru. Îl pulverizai sau îl frecai pe lanțul bicicletei până când era negru, iar roțile se mișcau mai ușor. Însă acum există mult mai multe opțiuni.
Hai să vedem ce fel de uleiuri pentru lanțul bicicletei există pe piață.
Lichid sau uscat?
În 1990, producătorii de ulei pentru lanțurile bicicletelor au început să ofere lubrifianți umezi și uscați. Alegerea era destul de directă. Trebuia să folosești lubrifianți umezi atunci când vremea era umedă și uscați atunci când vremea era uscată. Termenii de “umed” și “uscat” se referă la lanț, nu la lubrifiant.
Cicliștii serioși au privit aceste opțiuni puțin mai diferit. Lubrifiantul lichid menține lanțul în mișcare, chiar și atunci când este expus la apa de pe șosea, la umezeala din ploaie și la gheață sau zăpadă. Lubrifiantul lichid protejează lanțul chiar și când este vreme uscată, deci dacă îți iei un singur lubrifiant, ar trebui să fie din cel lichid.
Logic, lubrifianții uscați funcționează bine doar atunci când vremea este uscată și lanțul bicicletei este curat. Dacă te plimbi atunci când vremea este frumoasă și nu îți murdărești foarte mult lanțul bicicletei, atunci lubrifiantul uscat este o alegere bună.
Care este adevărata diferență dintre lubrifianții umezi și cei uscați?
În urmă cu zeci de ani, produsele pe care le puteai cumpăra dintr-un magazin pentru biciclete erau pentru rezistența la apă și nu lubrifianți. Pulverizai produsul pe lanțul bicicletei și nu mai ruginea așa de repede. Încă există produse de protecție pentru lanțul bicicletei ce înlătură umezeala de pe suprafața lanțului înainte de a aplica alți lubrifianți.
Acum 30 de ani, piața produselor pentru biciclete a început să ofere lubrifianți pe care îi pulverizezi, ce erau asemănători cu uleiul pe care îl pui în mașină. Uleiul respingea apa și îți menținea lanțul într-o stare bună pentru încă 160 de kilometri. Acest lucru reducea foarte mult din sunetul pe care îl scoate lanțul în timp ce mergi. De asemenea, îți proteja lanțul de efectul coroziv al sării de drum pe timp de iarnă.
Cicliștii nu au fost satisfăcuți. Au început să-și scoată lanțurile de pe biciclete și le băgau într-o tigaie plină cu ceară fierbinte pe care au încălzit-o la aragaz. Ceara avea rolul de a respinge apa și ajuta lanțul să se miște mai eficient pe mecanismul schimbătorului. De asemenea, reducea zgomotul lanțului bicicletei în timp ce te plimbai și îl proteja împotriva sării de pe drum.
Producătorii de produse pentru biciclete au realizat că pot combina ceara cu solvenți ce se uscau după ce produsul lubrifiant a fost pulverizat pe lanț. Așa a apărut acum 30 de ani lubrifiantul uscat pentru lanțuri de biciclete. Dar care este mai bun?
Comparație pentru avantajele lubrifianților umezi și cei uscați
Cicliștii serioși își cumpără și lubrifiant umed și din cel uscat. Ambele tipuri de lubrifianți au întrebuințări specifice. Nici unul dintre acești lubrifianți nu este un înlocuitor pentru menținerea lanțului într-o stare curată.
Lubrifianții umezi au nevoie de mai multă atenție când vine vorba de a menține lanțul curat.
Lubrifianții umezi resping apa, însă atrag murdărie. Dacă murdăria se adună, creează o pastă grasă ce macină rapid componentele. Lubrifiantul umed menține murdăria și praful așa de mult încât poate oxida până formează un fel de pastă neagră și groasă. Dacă folosești lubrifiant umed – mulți cicliști folosesc doar lubrifiant umed – trebuie să cureți și să degresezi lanțul o dată la 160 de kilometri. Preferabil ar fi de fiecare dată când folosești bicicleta, pentru a preveni deteriorarea prematură.
Dacă folosești lubrifiant uscat, trebuie să îl aplici de câteva ori atunci când te plimbi pe timp de vreme umedă.
Lubrifianții uscați sunt mai ușori. Nu atrag chiar așa de mult praf. Chiar dacă nu folosești degresant între aplicații (ar trebui, chiar dacă folosești lubrifiant umed sau uscat), nu vei avea parte de acea murdărie neagră. Acest lucru face ca lubrifiantul uscat să fie o alegere mai bună dacă te plimbi pe un drum pietruit sau off-road.
Un alt avantaj al lubrifiantului uscat este că ajunge în părți în care lubrifiantul umed nu va ajunge. Plăcuțele exterioare ale lanțului nu sunt cele care au nevoie de lubrifiant. Fețele interioare, rolele și pinii lanțului au cea mai mare nevoie de lubrifiant. Schimbătoarele moderne nu au nevoie de chiar așa de multă asistență din partea lubrifiantului atunci când schimbi viteza, precum au nevoie părțile mai mici ale lanțului bicicletei.
Problema cu lubrifianții uscați este că o ploaie rapidă sau câteva minute de mers prin burniță sau zăpadă va spăla lubrifiantul de pe lanț, deci va merge puțin mai prost. Măcinarea mecanismului la drumuri lungi ce încep pe timp de ploaie s-ar putea să fie o problemă, doar dacă nu iei cu tine o sticlă cu lubrifiant uscat.
Un alt lucru de luat în considerare este atunci când cumperi un ulei lubrifiant uscat pentru bicicleta ta, dacă acesta este solvent. Solventul se evaporă după ce pulverizezi produsul pe bicicletă. Ai parte de mai multă protecție de la aceeași mărime de sticlă atunci când cumperi un lubrifiant umed.
Pe scurt, lubrifianții umezi nu vor fi spălați în condiții umede de vreme, însă pot produce deteriorarea prematură a lanțului dacă nu faci un efort să îl ții uscat. Lubrifianții uscați nu atrag așa de mult praf sau murdărie, și păstrează părțile mici lubrifiate, făcându-le să meargă mai bine, însă se spală foarte ușor.
Ceara, ceramica și lubrifianți “avansați”
În ultimii ani multe persoane au început să meargă pe bicicletă. Piețe pentru produse de nișă au început să apară. Utilizatorii au devenit mai specifici și au așteptări mai mari când vine vorba de biciclete și de ce produse vor să folosească la aceste biciclete pentru a le menține în condiții cât mai bune. O dată la câțiva ani, cercetători în halate albe vin cu produse noi ce promit că te vor scăpa de durerea de cap ce vine o dată cu întreținerea cablului.
Lubrifianți cu ceară
Acum 20 de ani, interesul în triatlonul iron-man și iron-woman (3.8 kilometri de înot, 180 kilometri de mers cu bicicleta, 42 kilometri alergat, în această ordine) a crescut. Cicliștii care au investit în antrenament și au călătorit pentru aceste competiții vor cea mai bună performanță posibilă a bicicletelor lor, iar lubrifiantul uscat normal nu era de ajuns.
Lubrifianții uscați normali sunt buni pentru cicliștii obișnuiți. Am pedalat într-un concurs de amatori timp de o zi și nu am avut de suferit că am folosit lubrifiant uscat pentru lanț. Dar dacă vrei să câștigi o cursă cu un premiu de $650.000 la o diferență de câteva minute sau chiar câteva secunde după opt ore de competiție, atunci ai nevoie de orice avantaj pe care îl poți găsi.
Același principiu se aplică și la Tour de France sau la orice altă competiție de ciclism cu mize mari. Chiar și o diferență minusculă în performanță contează. Pentru a scădea puțin din timpul unui drum lung cu bicicleta, inginerii au venit cu un lubrifiant “mai uscat” făcut din ceară.
Lubrifianții din ceară promit o schimbare mai ușoară a vitezelor, iar lanțul nu se va bloca. Sunt ușor de aplicat. Sunt verzi și complet biodegradabili. Și, cel mai important, adaugă 8 wați putere performanței bicicletei unui atlet bine antrenat. Câștigătorul competiției Kona Coast Iron Man generează de obicei 300 wați pe timpul cursei. Pentru a avea încă 8 wați, mai mult de 2 procente în plus, în timpul părții de ciclism a competiției este un avantaj enorm.
Desigur, toți competitorii din cursele mari de ciclism găsesc și adoptă rapid produse ce le amplifică performanța. Lubrifianții din ceară pentru lanț au fost un produs în plus. S-ar putea să nu ofere un avantaj competitiv, însă există un dezavantaj serios dacă nu-i folosești.
Lubrifianții din ceară nu mai sunt “cea mai nouă invenție” în departamentul de îmbunătățire a performanței bicicletei. Însă funcționează bine pentru deplasările lungi în condiții uscate și calde.
Lubrifianți din ceramică
Următoarea generație de lubrifianți ce a apărut după lubrifianții din ceară au fost cei din ceramică. Una dintre cele mai atractive funcții ale lubrifianților din ceramică este factul că se curăță singuri. Nu este nevoie să cureți lanțul bicicletei pentru a împiedica adunarea murdăriei și a prafului. Teflonul și molibdenul fac spray-ul mai alunecos, deci murdăria va aluneca de pe lanț, în timp ce solventul menține particulele de praf și grăsime în soluție, în loc ca acestea să se depună pe lanț.
Lubrifiantul ceramic umed are biluțe microscopice din nitrură de bor ce se rostogolesc în lanț și alunecă peste schimbătoare, iar lubrifiantul ceramic uscat intră în porii microscopici din metal pentru a scoate murdăria. Împreună, aceste produse creează un strat curat pe lanțul bicicletei și arată neted cu o întreținere minimă.
Producătorii lubrifianților din ceramică susțin că au crescut longevitatea lanțurilor după ce acestea au fost expuse la apă, apă de mare, nisip, temperaturi înalte, temperaturi mici și plimbări lungi în diferite condiții. Sunetul de lanț, din timpul mersului, a fost și el redus. Un producător de lubrifiant din ceramică, Ceramic Speed, susține că după folosire, deteriorarea lanțului a scăzut cu 46%, iar frecarea a scăzut cu 83%. Însă competitorii susțin că sunt abrazivi și orice “Teflon” conțin este într-o formă greșită pentru a putea să preveni deteriorarea lanțului.
Lubrifianți “avansați”
Există și lubrifianți “avansați” ce susțin că nu sunt nici umezi nici uscați. Ce este cu adevărat în aceștia este un secret brevetat. Ceea ce știm despre aceste produse este că sunt mai groși decât lubrifianții uscați și mai subțiri decât cei umezi. Nu se spală în ploaie și nici nu acumulează murdărie. Se aplică după o plimbare, nu înainte, și trebuie aplicați de trei sau patru ori pentru a fi eficienți.
Este uleiul pentru lanț mai bun decât să stai fără nici un fel de lubrifiere?
Este mai important să folosești “ceva” pentru a lubrifia lanțul bicicletei decât ce produs folosești, cel puțin dacă îți folosești bicicleta atunci când este plăcut afară. Însă, dacă alegi lubrifianți umezi sau ulei cu minerale, pentru a întreține lanțul, atunci trebuie să cureți lanțul cam la fel de des pe cât folosești bicicleta, pentru a preveni deteriorarea acestuia.
Întrebări frecvente
Cum știu dacă bicicleta mea are nevoie de ulei sau lubrifiant?
Atunci când lanțul bicicletei scoate zgomot, scârțâie, în special dacă sunt atât de zgomotoase încât aud și alți bicicliști.
Cum aplic lubrifiant pe lanț?
Lubrifierea lanțului nu este la fel de ușoară precum sună. Uite pașii procesului.
Alege lubrifiant umed sau uscat. O regulă simplă: folosește lubrifiant umed când te plimbi pe vreme umedă și lubrifiant uscat pe vreme uscată.
Întoarce bicicleta pe o suprafață bună pentru lucru și la înălțime ce nu necesită să te ridici sau să te apleci.
Apoi, curăță cât mai bine angrenajul. Șterge lubrifiantul în exces. Folosește un degresant pentru ca lanțul să fie cât mai curat.
Apoi, găsește pin-ul de îmbinare (cunoscut și ca pin de conectare). Rotește roata până când pinul este în partea de jos a lanțului.
Aplică lubrifiantul pe fiecare rolă a lanțului, dând înapoi din pedale până când pin-ul de conectare vine înapoi, pentru a ști că ai dat cu ulei tot lanțul.
Lasă lubrifiantul să se așeze pentru aproximativ 30 de secunde și dă din pedale, înapoi, pentru un minut. Așa lubrifiantul va ajunge în rolele mai mici și în pinii lanțului.
Lasă bicicleta în loc pentru cel puțin două ore. După ce vii înapoi, curăță lubrifiantul în exces. Singurele locuri în care trebuie să ai lubrifiant sunt în interiorul rolelor și al pinilor.
Nu este mai ușor să folosești un lubrifiant pulverizator (aerosol)?
Este important să nu dai cu lubrifiant pulverizat pe rotoarele de disc, etriere sau pe plăcuțele de frână. Este și mai important să nu ajungă lubrifiant pe jantă, pentru a nu avea parte de o frână proastă după ce ți-ai uns lanțul. Datorită timpului în plus de care ai nevoie pentru a proteja celelalte părți de pulverizare, este mult mai ușor pentru utilizatori să toarne lubrifiant dintr-o sticlă.
Dacă vei folosi lubrifiant pulverizat pentru lanțul bicicletei, este mult mai ușor să faci acest lucru cu ajutorul unui prieten. Pune-l să rotească înapoi din pedale în timp ce ții de lanț cu o cârpă și pulverizezi fiecare rolă, în timp ce cârpa protejează celelalte părți ale bicicletei. Când ai terminat, lasă lubrifiantul să se usuce timp de 30 de secunde, învârte lanțul până ajunge la poziția inițială, iar apoi așteaptă două ore înainte să te plimbi cu bicicleta.
De ce să nu acoperi rotoarele de disc și plăcuțele de frână, iar apoi să învârți roata în timp ce pulverizezi?
Dacă vrei să pulverizezi lubrifiant pe un lanț în mișcare, vei avea nevoie de cel puțin jumătate de sticlă, în timp ce pulverizezi rolele individual. Dacă le pulverizezi câte una, vei folosi mai puțin lubrifiant. Metoda de câte o rolă pe rând te va scuti să dai bani pe provizii de îngrijire și îți va ajuta rotorii, etrierele și plăcuțele de frână să reziste mai mult. Aplică lubrifiantul cu grijă, iar sticla te va ține mai mult timp. Însă dacă folosești produsul cu un pix de ungere, vei folosi o picătură de lubrifiant pe rând.
Cum aplici ceară fierbinte pe lanțul bicicletei?
Scoate lanțul de pe bicicletă. Curăță-l. Încălzește parafină într-o tigaie la foc mic până când se topește. Scufundă tot lanțul pentru câteva secunde în ceara fierbinte, iar apoi scoate-l, permițând cerii în plus să cadă în tigaie. Lasă lanțul să se răcească la temperatura camerei înainte să îl pui înapoi pe bicicletă.
Trebuie să dau lanțul cu lubrifiant înainte sau după ce am spălat bicicleta?
Mereu trebuie să aplici uleiul sau lubrifiantul pe un lanț curat și uscat. În primul rând, spală-ți bicicleta, apoi folosește un degresant, clătește degresantul, permite bicicletei să se usuce, iar, în final, poți da cu lubrifiant pe lanț. Este important să speli bicicleta după ce ai folosit un degresant. Altfel, degresantul și orice resturi vor rămâne pe suprafața lanțului.
Citește și: Ce trebuie să porți când ești cu bicicleta la munte? Ghid de îmbrăcăminte pentru mountain biking