Niciodată nu mi-am dorit neapărat o bicicletă electrică.
De fapt, nu credeam că o să fiu un entuziast al traseelor de ciclism montan, până acum 5 ani.
Într-un mod interesant, interesul meu pentru mountain biking este un rezultat al faptului că mi-am luat o bicicletă electrică?
De ce?
Din motiv ce pedalatul pe munte folosind doar forța brută umană nu mi se pare că e o idee distractivă.
Însă, dacă folosesc bicicleta pe un traseu forestier fără să depun mai mult efort decât atunci când mă plimb, atunci acest lucru este perfect pentru mine.
S-ar putea să sune ca și cum aș fi leneș și evit exercițiile fizice, însă acest lucru nu este adevărat. Exersez în mod regulat, însă prefer exercițiile mai moderate, precum plimbările, tenisul skiul și ridicarea de greutăți mai ușoare. Mountain bikingul cu o bicicletă electrică oferă un nivel mediu de exercițiu și este un munte de distracție.
Desigur, nu trebuie neapărat să-ți cumperi o bicicletă electrică de munte. Îți poți cumpăra o bicicletă cursieră electrică, ce oferă aceleași beneficii.
Întrebarea este dacă merită să-ți cumperi o bicicletă electrică, atunci când vine vorba de preț. Acest mod nou de transport nu este ieftin. Pentru un model bun trebuie să scoți din buzunar peste 4.000 euro. Poți să dai chiar și mai mult de 10.000 euro.
Însă, după cum vei vedea mai jos, merită să investești într-o bicicletă electrică.
Să începem.
Există câteva lucruri importante atunci când iei în considerare dacă merită să-ți cumperi o bicicletă electrică. Acestea sunt:
- Analiza înlocuirii mașinii
- Factorul de exercițiu fizic
- Factorul de distracție
- Factorul urcării dealurilor
- Faptul că bicicletele normale sunt și ele scumpe
- Dilema bateriei
Table of Contents
1. Analiza înlocuirii mașinii
Îți pot spune de la început că bicicleta electrică merită din punct de vedere financiar, dacă înlocuiește o mașină.
Dacă locuiești la o distanță de 15 – 20 de kilometri de muncă, poți să folosești o bicicletă electrică pentru a te duce la servici. Știu acest lucru deoarece asta făceam, în timp ce locuiam într-un climat ploios.
Costul achiziției și operării unei mașini ce este folosită doar pentru naveta la muncă este astronomic, atunci când este comparat cu costul de cumpărare și operare al unei biciclete.
Costul lunar pentru deținerea și operarea unei mașini:
Ia în considerare că informațiile de mai jos sunt bazate pe o mașină ce costă în jur de 25.000 euro, plătită la 2.99%.
- Rata lunară a mașinii: 1350 Ron
- Asigurarea lunară a mașinii: 610 Ron
- Menținerea și reparațiile mașinii: 800 Ron
- Costul lunar al benzinei: 400 Ron
Costul total lunar aproximativ pentru o mașină: 3160 Ron
Costul lunar pentru deținerea și operarea unei biciclete electrice:
Informațiile următoare sunt pentru o bicicletă ce a costat 4000 euro, plus echipament ce a costat 1000 euro, din care s-a plătit 2.99%. Notă: nu este ceva normal să iei o bicicletă în rate, însă am făcut acest lucru pentru a-ți arăta costurile lunare și pentru a le putea compara cu costurile lunare ale unei mașini.
- Rata lunară: 270 Ron
- Reparațiile lunare: 120 Ron (Am aflat că dacă vreau ca bicicleta mea să meargă cât mai bine, aceasta trebuie dusă în service o dată pe an.)
Costul total lunar aproximativ pentru o bicicletă electrică: 390 Ron
Uite răspunsul. Costul deținerii și operării unei biciclete electrice este o fracțiune din costul deținerii și operării unei mașini.
O ipoteză MARE
Analiza de mai sus presupune că îți vei lăsa mașina sau că vei merge fără ea.
Dacă încă păstrezi mașina și după îți cumperi o bicicletă electrică, atunci nu ești chiar ieși atât de bine.
Acestea fiind spuse, chiar dacă îți păstrezi mașina, însă o folosești mai puțin și îți iei polița de asigurare mai rar, s-ar putea să o duci mai bine cu banii, ceea ce înseamnă că poți să folosești o mașină și o bicicletă electrică.
2. Factorul de exercițiu fizic
Există 2 fețe ale monedei.
Bicicletele normale: Ai parte de mai mult exercițiu. Ritmul cardiac este mai mare. Transpiri mai mult. Una peste alta, faci un antrenament mai riguros. Nu neg asta. Știu pentru că am și o bicicletă normală.
DAR, iar acest lucru variază de la persoană la persoană, dacă nu faci naveta, nu faci trasee pentru că este un efort mult mai mare decât atunci când ai folosi o bicicletă electrică, atunci nu ai parte de exercițiu fizic. Mai bine faci o plimbare pe o bicicletă electrică, decât să nu ai parte deloc de mișcare.
Mai mult, posibilitatea de a face naveta la muncă este mai mare, în special dacă stai departe (mai mult de 10 kilometri), dacă ai o bicicletă electrică. Știu pentru că sunt în situația asta. Nu aș merge la muncă pe o bicicletă normală. Avem niște dealuri prin zonă, plouă și ar dura mult mai mult timp să ajung. Merg mult mai repede pe bicicleta electrică decât pe o bicicletă normală.
Doar tu știi ce tip de bicicletă îți va oferi cel mai mult exercițiu.
Se reduce la asta. Dacă mergi des pe o bicicletă normală, vei avea parte de mai mult exercițiu cu aceasta. Dacă nu mergi deloc pe bicicletă, atunci una electrică este mai bună (dacă îți iei una).
3. Factorul de distracție
Acest factor se bazează pe experiența personală.
Știu că nu aș merge pe trasee montane pentru biciclete dacă nu aș avea o bicicletă electrică. Dealurile sunt mult prea grele și nu m-aș distra, deci, nu m-aș duce.
Dar, datorită faptului că am o bicicletă electrică de munte, nu doar că reduce efortul necesar pentru a mă plimba pe munte, însă mă și distrez mult. De fapt, îmi place să urc pante înclinate mai mult decât să mă dau la vale.
Pentru mine, este foarte distractiv să mă plimb pe o bicicletă de munte electrică – mult mai distractiv decât o bicicletă de munte normală.
Pot spune același lucru despre ciclismul pe drum. Nu sunt un mare fan, însă îmi place să mă plimb cu bicicleta de munte electrică pe drum. Este rapidă și nu este nevoie să depun un efort mare (ți-am menționat că avem multe dealuri).
4. Factorul urcării dealurilor
Teoria mea este că oamenii ce locuiesc în zonele deluroase sunt mai înclinați să-și cumpere o bicicletă electrică. Sunt niște dealuri uriașe în locul în care locuiesc. Acest lucru explică oarecum de ce sunt atât de populare aici.
Dacă mergi pe drum drept, nu e chiar așa de rău cu o bicicletă normală. Nu aș avea o problemă să fac asta și m-aș distra.
5. Bicicletele normale sunt și ele scumpe
Dilema bicicletei electrice și dacă un asemenea model merită cumpărat implică, de obicei, faptul că ar costa mai mult decât o bicicletă normală.
În timp ce bicicletele electrice ieftine costă mai mult decât bicicletele normale ieftine, multe biciclete normale costă mai mult decât cele electrice.
Știu oameni ce au dat 5000 euro pe o bicicletă normală de munte. La fel și pentru o cursieră. Este de necrezut cât poți da pot tot felul de biciclete.
Pot spune asta – cu 5000 euro îți vei lua o bicicletă electrică foarte decentă și o bicicletă normală excepțională. Mă îndoiesc că cineva va fi dezamăgit.
Deși, cu 1500 euro nu îți vei lua o bicicletă electrică excelentă, însă tot îți poți lua una normală decentă.
6. Problema Bateriei
Această dilemă este un factor de hotărâre pentru persoanele care decid să-și ia o bicicletă normală în detrimentul unei biciclete electrice.
Bateriile bicicletelor electrice rezistă un anumit timp, ceea ce înseamnă că ești limitat când vine vorba de durata plimbării tale. Este trist dar adevărat.
De exemplu, bateria bicicletei mele mă duce 35 de kilometri (în timp ce o folosesc la maxim). Asta înseamnă o oră și jumătate de plimbat.
În timp ce bateriile devin din ce în ce mai bune, dacă îți plănuiești o plimbare mai lungă, atunci ar trebui să ai câteva rezerve la tine (și niște oportunități de a le încărca pe drum) sau îți va trebui o bicicletă normală.
Au fost cazuri în care nu am putut să mă plimb cu bicicleta mea electrică din moment ce bateria nu ar fi rezistat pe toată durata călătoriei.
Merită să-ți iei o bicicletă electrică?
În opinia mea, merită foarte mult. Nu m-aș plimba chiar așa de des cu bicicleta dacă nu aș fi avut una electrică. În timp ce nu am renunțat complet la mașină, și nu m-am bucurat de economii, factorii de exercițiu și de distracție fac ca achiziționarea unei biciclete electrice să merite.
Citește și: Poți să folosești o bicicletă electrică fără a te folosi de baterie?