Bicicleta hardtail si bicicleta cu full suspension intr-o padure.

Hardtail versus full suspension: Ce bicicletă de munte este mai potrivită pentru tine?

Am vrea să vă spunem că alegerea unei biciclete de munte este o treabă ușoară, însă acesta nu mai este cazul. Există atât de multe opțiuni pe piață, încât un amator de mountain biking se va simți copleșit. În timp ce este bine că există atâtea opțiune pentru a găsi bicicleta perfectă pentru nevoile tale, nu ajută atunci când nu știi de unde să pornești.

În acest articol am restrâns opțiunile axându-ne pe una dintre cele mai importante componente – suspensiile. Cele mai populare varietăți sunt hardtail și full suspension, iar pe acestea ne vom concentra atenția.

Îți vom prezenta diferențele dintre aceste biciclete și te vom învăța cum să alegi bicicleta potrivită pentru nevoile tale, chiar dacă ești un ciclist amator sau unul avansat.

Bazele suspensiei

Înainte de a intra în detaliile modelelor hardtail și full-suspension, ajută să avem o înțelegere generală a suspensiei. Dacă ești un expert în mountain biking, treci peste această secțiune.

Suspensia bicicletei este proiectată pentru a absorbi impactul atunci când mergi pe teren denivelat sau accidentat. Suspensia absoarbe impactul roților și îți permite să ai o experiență mai plăcută. Suspensia constă de obicei în mecanismul cu arcuri ce absoarbe impactul și sare înapoi pentru a stabiliza bicicleta. Folosește ori presiunea aerului ori arcuri.

Există multe tipuri diferite de mecanismuri de suspensie. De obicei, cu cât e mai scumpă bicicleta cu atât este mai sofisticată tehnologia de suspensie (nu se aplică mereu). Cele mai întâlnite tipuri de suspensie pentru bicicletele de munte sunt hardtail și full-suspension.

Ce este o bicicletă de munte hardtail?

Bicicleta hardtail turcoaz.

Primul model major de suspensie al unei biciclete de munte este hardtail. Bicicletele hardtail se referă la ce model de suspensie folosește bicicleta, iar în cazul acesta este doar pe roata frontală. Spatele bicicletei nu are suspensie, deci spatele este partea “tare” (hard).

Suspensia frontală a unei biciclete de munte este proiectată pentru a absorbi șocul roții frontale și pentru a pune bicicleta înapoi în loc. Suspensia este încorporată în “furca” ce suportă roata frontală, cu două “arcuri” pe ambele părți ale furcii.

După cum probabil că îți imaginezi, nu toate bicicletele de munte sunt la fel. Tehnologia bicicletelor este foarte avansată și există multe modele de biciclete hardtail ce au diferite tipuri de suspensie, pe lângă alte diferențe. Până la urmă, cumpărarea unei biciclete se rezumă la preferințe: ce stil preferi și cât vrei să cheltuiești.

Ce este full suspension?

Bicicleta full suspension verde.

Full suspension este tipul de bicicletă de munte ce are suspensie și pe față și pe spate. Acest model are o suspensie frontală similară cu cea hardtail, însă are suspensie și în partea din spate.

Suspensia frontală vine în multe forme, însă toate servesc scopul de a feri spatele bicicletei de impact. Suspensia este localizată în triunghiul din partea din spate a cadrului bicicletei, ce suportă roata din spate a bicicletei. Spre deosebire de hardtail, cadrul bicicletei este format dintr-un triunghi frontal și un triunghi în partea din spate, iar suspensia îi permite să se miște independent, deci roata din spate poate absorbi impactul unui teren accidentat.

Diferite modele de biciclete susțin că au cel mai bun mecanism de suspensie, însă, în general, se rezumă la preferințele personale. Atâta timp cât cumperi un model bine făcut cu care ești confortabile, nu poți da greș. Acestea fiind spuse, hai să vedem cum alegem dintre suspensia Hardtail și cea Full.

Hardtail vs. full suspension

Acum că am acoperit bazele suspensiilor și am trecut de părțile fundamentale ale bicicletelor hardtail și full-suspension, vom trece prin niște factori ce te vor ajuta când trebuie să iei o decizie. După cum este cazul cu orice tip de bicicletă, totul se rezumă la preferințele personale și la cum plănuiești să folosești bicicleta. Unele funcții pe care le vom acoperi vor fi mai relevante pentru anumiți cicliști. Deci ține cont de acești factori în timp ce trecem peste avantajele fiecărui tip de bicicletă:

Avantajele bicicletelor de munte hardtail

Prețul este mai mic

Să trecem peste cel mai evident factor. O bicicletă hardtail este mai accesibilă! Datorită simplităților în plus ale procesului de fabricație, aceste scăderi în preț se simt și pentru client, iar modelul hardtail este mai bun pentru cineva cu un buget.

Nu ar trebui să ai probleme în a găsi o bicicletă hardtail la un preț mai mic de $1500. Desigur, poți găsi și modele mai scumpe.

Întreținere minimă

Această realitate este simplă, cu mai puține părți mobile de întreținut, vine și o întreținere generală mai mică. Bicicletele hardtail nu au suspensie în partea din spate, deci nu au parte de potențialele probleme ce vin la pachet cu defecțiunea suspensiei de pe roata din spate. Din moment ce este o problemă comună, ar trebui să fie o grijă majoră de care scapă propietarul.

Sunt mai ușoare

Un alt avantaj în faptul că acest model nu are o suspensie în partea din spate, este că bicicleta va fi mai ușoară. Mai puține părți mobile înseamnă o bicicletă mai ușoară. Bicicletele mai ușoare rezultă în călătorii lungi mai simple și urcări pe deal mai lejere, din moment ce te miști cu mai puțină greutate.

Desigur, bicicletele hardtail nu sunt mereu mai ușoare decât cele full-suspension, din moment ce depind de materialele folosite pentru cadrul bicicletei și pentru părțile mobile. Bicicletele full suspension pot fi proiectate mai ușor, însă acest lucru crește prețul.

Nu te plimbi pe teren foarte accidentat

Un alt factor important este pe ce tip de teren te plimbi. Bicicletele full suspension sunt făcute pentru a absorbi toate tipurile de teren accidentat, ceea ce înseamnă că nu ai nevoie de o bicicletă full suspension dacă preferi să mergi pe teren mai neted. Bicicletele hardtail sunt totuși capabile și mulți bicicliști de mountain biking le folosesc pe tot felul de trasee.

De asemenea, ca o chestiune de preferință, mulți cicliști îți vor spune că preferă senzația oferită de bicicletele hardtail. O suspensie în plus înseamnă o mișcare în plus a bicicletei, ce poate face ca plimbarea să nu mai fie chiar așa de lină. Dacă ai mai puține părți mobile s-ar putea să te simți de parcă ai avea mai mult control asupra bicicletei.

Avantajele modelului full suspension

Ești un ciclist cu experiență ce se plimbă pe trasee dificile

Motivul numărul unu pentru care persoanele optează pentru biciclete full suspension este că se plimbă pe trasee mai tehnice. Suspensia în plus face ca bicicleta să fie mai bună când vine vorba de absorbirea mai multor tipuri de teren. Te poți mișca mai ușor peste terenuri mai complexe, precum dealuri, roci și multe altele.

Confort

Unul dintre principalele avantaje ale suspensiei în plus este că oferă o experiență mai lină pentru ciclist. Bicicleta absoarbe impactul traseului, iar tu nu le vei simți chiar așa de rău. Deci, chiar dacă te dai sau nu pe un traseu foarte tehnic sau vrei doar să ai parte de mai puține zdruncinături, o bicicletă full suspension te va ajuta să te plimbi mai lin.

Viteză

O bicicletă ce absoarbe mai mult impact rezultă într-un traseu mai ușor. Astfel ai parte de mai multă viteză generată. Deci, dacă îți place mountain biking-ul și vrei să ai parte de viteză, probabil că modelul full suspension e potrivit pentru tine.

Alegerea potrivită pentru tine

Acum că ți-am expus modelele și avantajele acestora, mai e doar o decizie de făcut – ce bicicletă este mai bună pentru tine?

Ți-am arătat de ce ai alege un model hardtail sau unul full suspension, pe baza tipului de traseu pe care vrei să-l parcurgi, lucru care este cel mai important factor. Deci, înainte să alegi, gândește-te bine ce trasee faci și ce vrei să faci în viitor. Tipul perfect de suspensie este bun doar atunci când este ceea ce ai nevoie.

Citește și: Ce sunt cauciucurile tubeless pentru bicicletă?

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *