Bicicleta electrica de munte sprijinita de un zid.

Ghidul pentru alegerea celei mai bune biciclete de munte electrice

Înainte de a intra în subiectul bicicletelor electrice, hai să vorbim despre bicicletele de munte.

Bicicletele de munte sunt proiectate pentru a face față diferitelor tipuri de terenuri accidentate. De exemplu: pământ, pietriș, denivelări, stânci, chiar și pante sau sărituri. Bicicletele de munte sunt puternice și rezistente, cu destulă suspensie pentru a face față la orice.

Bicicletele de munte sunt destul de comune în ziua de azi și poți găsi biciclete ce se potrivesc oricărui ciclist off-road. Indiferent de nevoia de a merge rapid, de a urca dealuri sau de rezistență, există biciclete pentru fiecare nevoie. Deși, există o bicicletă de munte ce câștigă popularitate, bicicleta de munte electrică.

Fă cunoștință cu bicicleta de munte electrică

Bicicleta de munte electrică face parte dintr-un trend ce crește rapid, cel al bicicletelor electrice sau e-bikes. Acestea sunt orice tip de biciclete ce sunt ajutate de un motor. Dar, desigur, nu toate motoarele sunt la fel, ceea ce înseamnă că există multe opțiuni de biciclete electrice, chiar și în categoria celor de munte.

Bicicletele electrice au multe funcționalități. De obicei te vor asista la pedalat sau îți vor automatiza bicicleta. Însă, pentru a putea fi considerată bicicletă, trebuie să existe opțiunea de pedalare.

Bicicletele electrice oferă un avantaj special în categoria bicicletelor de munte, din moment ce aceasta poate fi o categorie dificilă. Trebuie să te oprești și să pornești de multe ori, trebuie să urci pe dealuri și impune foarte multă rezistență. Acestea sunt toate zone ce pot fi asistate de un motor, iar acesta te va ajuta cu accelerația și atunci când urci dealuri.

Cum funcționează o bicicletă electrică de munte?

După cum am menționat, există multe varietăți de biciclete electrice pe piață. Multe biciclete electrice te ajută la pedalat până atingi o anumită viteză (25 km/oră de obicei). Acest lucru înseamnă că motorul te va ajuta să accelerezi până la o anumită viteză. De asemenea, există și biciclete ce sunt complet electrice, ce folosesc un regulator, însă acesta nu este folosit pentru bicicletele electrice de munte.

Majoritatea bicicletelor electrice de munte folosesc un motor central, amplasat în mijlocul bicicletei. Motoarele centrale asistă lanțul bicicletei, ce oferă putere roțiii din spate pentru a te ajuta la pedalat. Desigur, puterea și calitatea motorului va determina cantitatea de putere pe care o primește roata din spate, iar acesta este motivul pentru care există atât de multe opțiuni pe piață.

Tipuri de biciclete de munte

 Pe lângă componenta electrică, trebuie să iei în calcul și varietatea de biciclete de munte care te interesează. Cele două categorii principale de biciclete de munte sunt cele full-suspension și cele hardtail, ambele venind în varietăți electrice. De asemenea, există și biciclete de munte ce se specializează la diferite tipuri de trasee – de la cele pentru dealuri la cele cross-country. Bicicletele electrice de munte pot fi găsite pentru toate specialitățile, însă contează să alegi pe cea care se potrivește cel mai bine nevoilor tale.

Hardtail vs. Full-Suspension

Factorul major de diferențiere al acestor două categorii de biciclete de munte este suspensia. Suspensia este componenta ce ajută bicicleta să absoarbă impactul atunci când te plimbi pe teren accidentat sau inegal, iar ciclistul se va bucura de o plimbare mai lină. Suspensia funcționează ca un mecanism pe arcuri, ce absoarbe impactul și pune bicicleta la loc. De obicei se face cu un arc sau prin aer presurizat.

Cele două tipuri principale de biciclete de munte sunt cele hardtail și full-suspension, care denotă ce tipuri de suspensie folosește bicicleta. Bicicletele hardtail au o furcă pentru suspensie, ce suportă roata din față a bicicletei. Această suspensie absoarbe impactul roții frontale. Bicicletele full suspension au și suspensie pe partea din spate, ce absoarbe și impactul roții din spate.

Depinde de cât de intense vor fi plimbările tale (și de câți bani vrei să dai). Bicicletele full suspension oferă o absorbire a șocului mai completă, lucru ce le face mai potrivite pentru plimbările de nivel mai avansat, mai ales pe dealuri sau pe traseele montane. Deși au tendința să aibă un preț mai ridicat și au nevoie de mai multă mentenanță datorită faptului că au mai multe părți mobile.

Pentru majoritatea cicliștilor, o bicicletă hardtail este mai mult decât potrivită. Sunt biciclete foarte capabile ce vor face față la trasee montane, dealuri și obstacole.

Disciplina

Bicicletele de munte hardtail și full-suspension ajută să categorizeze bicicletele după cele mai proeminente tipuri de sùspensie. Deși, chiar și în aceste două categorii majore, există câteva subcategorii de biciclete de munte ce sunt specializate pentru diferite discipline. Cele majore includ:

Cross-Country

Bicicletele de munte cross-country sunt proiectate pentru exact ceea ce îți imaginezi – cursele de lungă distanță. Deși, tot sunt biciclete de munte, tot au scopul de a fi folosite pe dealuri, teren accidentat și o combinație a acestora. Bicicletele de munte cross-country sunt pentru cicliștii ce preferă cursele lungi. Sunt proiectate să fie confortabile atunci când le folosești pentru perioade lungi de timp și sunt foarte bine echipate pentru a face față terenelor accidentate.

Downhill

Downhill este o disciplină specializată a bicicletelor de munte. Aceste biciclete sunt construite pentru a face față celor mai grele dealuri. După cum probabil ai ghicit, aceste biciclete sunt cele mai potrivite pentru cicliștii avansați. Acest tip de biciclete au o suspensie foarte flexibilă pentru a face față celor mai extreme trasee. De obicei, acest tip de biciclete sunt full suspension.

Biciclete de trasee

Gândește-te la bicicletele pentru trasee ca la o combinație a celor două biciclete menționate mai sus. Bicicletele pentru trasee pot face față coborârii și urcării pe dealuri, și se descurcă cu diversele obstacolele. Este o bicicletă de munte pentru toate scopurile, însă nu are full-suspension, precum o bicicletă downhill și este mult mai manevrabilă decât o bicicletă cross-country.

Și, desigur, acestea sunt doar câteva categorii de biciclete de munte. Dacă vrei să adaugi sau nu o componentă electrică este cu totul altă considerare. Mai jos vei găsi o listă de factori ce te pot ajuta să îți dai seama dacă vei avea parte de beneficiile bicicletei electrice.

Bicicleta electrica de munte.

De ce să îți cumperi o bicicletă electrică de munte?

Acum că am trecut prin baze, probabil că ai o întrebare de pus – este bicicleta de munte potrivită pentru mine? Deci, în această secțiune vom trece prin considerațiile principale prin care trec majoritatea cicliștilor atunci când trebuie să alegi o bicicletă electrică de munte.

Ușurința plimbării

Primul factor este probabil beneficiul principal al bicicletei electrice. Bicicleta te va asista în timp ce accelerezi, lucru ce este obositor pentru orice timp de bicicletă. Nu te vei mai chinui să prinzi viteză atunci când te plimbi pe teren accidentat, și nici atunci când te urci pe un deal. Dacă vrei să te apuci de mountain biking, dar vrei puțin ajutor, atunci bicicleta electrică de munte este o alegere excelentă.

O variantă bună din ambele categorii

În continuare, vei avea parte de cele mai bune din ambele categorii. Distracția și aventura oferită de bicicletele de munte, cu ușurința și accelerația bicicletei electrice. În timp ce poate părea o combinație anormală, contează doar dacă pare o idee bună pentru tine. Deci, dacă pare o idee distractivă pentru tine să te plimbi cu o bicicletă de munte, atunci doar asta este important.

Excelentă pentru dealuri

Una dintre zonele în care această bicicletă strălucește este urcatul pe dealuri. Indiferent dacă îți place provocarea sau dacă te înspăimântă urcatul, orice ciclist montan are propria opinie când vine vorba despre dealuri. Urcatul pe dealuri este fără îndoială cea mai grea parte a ciclismului montan, iar un motor îți poate oferi o asistență foarte bună atunci când urci un deal greu. Motorul pornește fix atunci când începi să pedalezi, iar aceasta este și ea cea mai dificilă parte a urcatului pe dealuri.

Prețul

Probabil că deja ai ghicit, dar bicicletele electrice de munte nu sunt ieftine. Deși, intenționăm să îți oferim toți factorii de care ai nevoie pentru a lua o decizie, iar prețul este cu siguranță un factor relevant.

Bicicletele electrice de munte au o arie vastă de preț. Deși, dacă vrei o bicicletă electrică de munte de la un producător cu reputație, va trebui să cheltuiești câteva mii de dolari. Dacă vrei o opțiune premium, s-ar putea să ajungi chiar la câteva zeci de mii de dolari.

Tot îți oferă un antrenament excelent

Da, este adevărat că nu vei avea parte de un antrenament la fel de bun atunci când folosești o bicicletă electrică. Deși, acest lucru nu înseamnă că nu vei face un antrenament excelent. Bicicletele electrice au nevoie de foarte mult dat la pedale, ceea ce înseamnă că vei face un antrenament cardio excelent.

Tot o să ai parte de viteza, controlul și cardio-ul unei plimbări excelente cu o bicicletă de munte. Acest lucru se aplică cel mai bine atunci când ai un motor ce îți oferă foarte puțină asistență. Uneori ai nevoie de asistență pentru a continua, însă este mai bine decât să te oprești. Poate că te va motiva să stai pe un traseu mai mult, ceea ce înseamnă că vei avea parte de un antrenament mai bun.

Factori de design

În această secțiune vom împărți bicicleta în piese pentru a te ajuta să înțelegi de ce trebuie să iei în considerare fiecare secțiune pentru a putea face cea mai bună alegere pentru stilul de plimbare pe care îl ai. Am luat în considerare factori ce țin de motor, dar și de bicicletă.

Bateria

Datorită faptului că vorbim despre un motor electric, bateria este un lucru destul de relevant de luat în considerare. Desigur, cu cât bateria stă mai mult timp încărcată cu atât este mai bună. Asigură-te că verifici detaliile vieții bateriei pentru fiecare bicicletă pe care o cumperi.

De obicei, ar trebui să te aștepți ca bicicleta să te ducă în jur de 40 -80 kilometri. Desigur, acest lucru depinde de intensitatea cu care dai la pedale și de cât de frecvent te oprești și pornești.

Bateria ar trebui să te țină cel puțin între 3 și 5 ani înainte să fie nevoie să o schimbi. Din nou, depinde de cât de frecvent folosești bicicleta.

Motorul

După cum am menționat în acest articol, motorul este probabil cel mai important factor ce face diferența între diferitele modele de biciclete electrice. De obicei, o bicicletă electrică de munte va avea un motor ce asistă exclusiv pedalarea până la o anumită viteză. Deși, puterea motorului va determina cât ajutor vei primi. Această putere este măsurată în Wați (W). Motorul unei biciclete electrice tipice de munte va fi de 250W și te va ajuta cu pedalatul până ajungi la 40 de kilometri pe oră.

Cuplaj

O altă variabilă importantă atunci când îți cumperi o bicicletă electrică de munte este cuplajul oferit de motor. Acest aspect se referă la puterea oferită ciclistului de asistență pentru pedalat. Aceasta se măsoară în metri Newton (Nm). Pe scurt, cu cât mai mare este Nm, cu atât mai multă putere a asistenței de pedalat vei primi. Bicicletele electrice de  munte au în jur de 75 Nm, însă acest număr variază.

Mărimea roții

Mărimea roții este un alt aspect important de luat în considerare, nu doar la bicicletele electrice de munte, ci la orice bicicletă. Pentru bicicletele de munte, cele mai comune mărimi de roți sunt de 70 cm (27.5 inch) și 74 cm (29 inch). Roțile mai mici îți oferă mai multă manevrabilitate și o accelerație mai rapidă, în timp ce roțile mai mari îți oferă o tracțiune mai bună și mai mult control pe terenurile accidentate. Totul se rezumă la preferințele personale și la tipul de teren pe care intenționezi să te plimbi.

Viteze

Schimbarea vitezelor este o altă categorie importantă a bicicletelor de munte. Vitezele ajută la determinarea nivelului de rezistență oferit de pedale, ce determină forța cu care accelerezi.

Aria vitezelor este una dintre cele mai variate și ține mai mult de preferințele personale. Mai multe viteze îți oferă mai mult control în stilul tău de plimbare, însă îți va fi mai greu să le schimbi constant. Unii cicliști montani preferă mai puține viteze pentru a simplifica procesul.

Cadrul

În mod evident, cadrul bicicletei este destul de important pentru integritatea structurală a bicicletei. Un cadru trebuie să fie rezistent, pentru ca bicicleta de munte să reziste la orice traseu, dar trebuie și să fie ușor pentru ca bicicleta să fie manevrabilă și ușoară de folosit. În mod normal, aliajul de aluminiu este folosit pentru a face cadrul bicicletelor de munte, din moment ce oferă o combinație bună a celor doi factori.

Pentru bicicletele electrice de munte mai avansate, este folosit și cadrul făcut din fibră de carbon. Fibra de carbon este mai ușoară și mai rezistentă, deși această diferență se simte la preț.

Stil

Și, desigur, nu putem uita de stil! Bicicletele vin în multe stiluri și modele diferite, deoarece producătorii știu că nu totul se rezumă la performanță. Vei vrea să arăți bine pe bicicletă în timp ce o folosești. Totul se rezumă la preferințele personale. Deci, în momentul în care te-ai decis ce tip de bicicletă este bun pentru tine, ia-ți timp să treci prin opțiunile de stil disponibile.

Îți mulțumim că ai citit ghidul nostru pentru bicicletele electrice de munte. Trăim niște vremuri captivante pentru zona de dezvoltare a bicicletelor. Dacă sună ca o opțiune ce ți-ar plăcea, folosește ghidul nostru de mai sus pentru a-ți alege cea mai bună variantă pentru stilul tău.

Citește și: Componentele unei biciclete – Ghid cu ilustrații

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *