Bicicleta sprijinita de usa un garaj.

Cum să-ți depozitezi bicicleta în garaj

Sunt un expert când vine vorba de cum să NU-ȚI depozitezi bicicleta în garaj.

Una dintre prețioase mele jucării a fost o bicicletă de munte Yeti la mâna a doua pe care am cumpărat-o la doar 8500 RON. Era o plăcere să mă plimb cu ea pe munte. Probabil că încă m-aș mai plimba cu ea și astăzi, însă într-o noapte am uitat ușa garajului deschisă, iar Yeti-ul meu a dispărut.

Acest articol este despre cum să îți depozitezi bicicleta în garaj mai bine decât am făcut-o eu. Să începem cu primul argument că este o idee bună să îți depozitezi bicicleta în garaj.

Depozitarea bicicletei este necesară atunci când ai o bicicletă.

O realitate inevitabilă este că atunci când ai o bicicletă trebuie să o și ții undeva. Nu contează cât de mult îți place bicicleta sau cât de mult te plimbi cu ea, mai devreme sau mai târziu trebuie să o ții undeva.

Nu este o idee bună să-ți lași bicicleta rezemată de un copac în curte, chiar dacă această metodă pare să funcționeze în filmele americane. Nu este suficient că în jur nu există persoane ce pot să-ți fure bicicleta lăsată singură. Dacă-ți expui bicicleta la intemperiile meteo, acest lucru poate deteriora componentele și să-i scurteze viața.

Probabil că nici nu vrei să-ți ții bicicleta în sufragerie, mai ales dacă stai într-un apartament mic. Roțile bicicletelor pot avea pietriș și murdărie pe ele, iar așa îți poți distruge podeaua. În plus, este greu să eviți să nu o lovești de mobilă, animale sau oameni.

Pentru majoritatea dintre noi, cel mai evident spațiu de depozitare pentru biciclete ar fi garajul. Ce nu este chiar așa de evident este cum să depozităm bicicleta în garaj (asta pentru cei norocoși care au un garaj). O lăsăm sprijinită de cric într-un colț sau o punem pe zid de parcă ar fi o operă de artă? Există multe opțiuni când vine vorba de depozitarea bicicletei într-un garaj. Hai să ne uităm la niște soluții care funcționează.

Lucruri de luat în considerare pentru depozitarea bicicletei

Nu contează unde îți depozitezi bicicleta, tot trebuie să iei în considerare niște lucruri. Hai să vorbim despre ele.

Spațiul de depozitare

Nu contează unde îți ții bicicleta, soluția optimă de depozitare va depinde de spațiul disponibil. Acest lucru este adevărat chiar dacă îți ții bicicleta în garaj, într-o magazie, în casă sau într-un apartament. Există rafturi pe care le poți ține într-un colț, ce îți permit să îți pui bicicleta într-o poziție verticală, cu roțile perpendicular pe perete și paralel cu peretele adiacent. Acest mod ocupă un spațiu mic.

De asemenea, există și standuri de perete pentru bicicletă ce nu necesită să îți ții bicicleta într-un colț. Dacă nu ai un tavan mic, iar standul este destul de înalt, atunci depozitarea unei biciclete pe un stand de perete nu te va încurca atunci când îți bagi mașina în garaj.

Există rafturi verticale înalte ce se sprijină de perete și reprezintă o soluție excelentă dacă ai mai multe biciclete. Aceste rafturi se pot pune de perete sau, dacă ai mai mult spațiu, oriunde în garaj.

Și, dacă ai grinzi (nu atârna un astfel de dispozitiv de stocare doar de un perete fals), poți instala o soluție de depozitare mai elaborată ce include rafturi de scripete sau cârlige.

Trebuie doar să te asiguri că ai destul spațiu pentru ghidon atunci când vrei să parchezi sau mergi pe lângă biciclete. Există și stand-uri care au brațe ce se pliază spre perete atunci când nu le folosești. Este o soluție dacă ai un garaj cu spațiu mic.

Bicicleta agatata pe un suport de perete.

Greutatea bicicletei

Când pui un raft pe perete pentru a-ți depozita bicicleta în garaj, nu vrei ca raftul și bicicleta să cadă. Trebuie să iei în considerare calitatea peretelui și greutatea bicicletei atunci când alegi ce fel de raft îți iei.

Chiriașii s-ar putea să aibă nevoie de permisiunea proprietarilor pentru a atașa un astfel de echipament de perete sau de tavan.

Siguranța bicicletei

Este vizibilă ușa garajului din stradă? Pot avea acces cei care trec pe lângă garaj? Dacă ai răspuns afirmativ la aceste două întrebări, atunci ar trebui să-ți iei un raft ce vine cu un lacăt pentru a avea mai multă protecție împotriva hoților.

Protejarea pereților și a podelelor

Garajul probabil că este singura cameră din casă în care poți tolera murdăria și grăsimea de pe bicicletă pe pereți și pe podele. Însă, chiar și în garaj, murdăria și grăsimea bicicletei pot deveni intolerabile în timpul perioadelor de vreme umedă.

Poți să-ți protejezi pereții și podelele cu rafturi ce vin cu carcase mici din plastic ce țin ambele roți, fără să-ți atingă podeaua sau pereții. Există și rafturi cu un suport mare ce vine direct sub roți. Rafturi ce se extind din perete pentru a menține murdăria, grăsimea și noroiul departe de pereți și de podea.

Mărimea roții

Rafturile înguste nu sunt bune pentru roțile mari. Este important să te asiguri că raftul pe care îl alegi poate să-ți țină bicicleta. În special dacă bicicleta ta are roți de 700c sau 622mm ISO (Diametrul interior al roții), cunoscute și ca roți de 29”. Este important să verifici dacă roțile vor sta bine în raft și dacă acesta acceptă lățimea roților folosite de bicicletă.

Tipurile de biciclete ce folosesc roți de 29” includ cyclo-cross, road-racing, touring, trekking și bicicletele hibride. Trebuie să iei în considerare mărimea roții atunci când ai un raft ce folosește roțile pe post de ancoră centrală, chiar dacă este un raft de perete sau unul pe care îl ții pe podea.

Tipuri de rafturi pentru biciclete

Există multe opțiuni de rafturi de depozitare pentru biciclete. Unii proprietari de biciclete preferă stilul rafturilor de perete, în timp ce alții le apreciază pe cele ce se montează pe tavan. Câțiva se mulțumesc doar să pună cricul bicicletei.

Scopul fiecărui tip de depozitare este de a-ți menține bicicleta în afara podelei pentru ca aceasta să nu se zgârie sau să acumuleze murdărie. Raftul îți menține bicicleta în siguranță, nu va fi trântită, lucru care ar putea deteriora furca, spițele sau schimbătorul. De asemenea, previne rănirea animalelor sau a oamenilor.

Cric

Nu există o opțiune mai fundamentală de depozitare a unei biciclete decât cricul acesteia. Este un mod ușor de a-ți ține bicicleta într-o poziție verticală atunci când o depozitezi în garaj. Deși, dacă îți folosești bicicleta pentru a te plimba, a face naveta sau pentru excursii, atunci s-ar putea să observi că acest cric este util când trebuie să parchezi o bicicletă încărcată.

Stand pentru podea

Pe scurt, standurile pentru podea sunt o bară din metal cu lamele verticale. Sunt asemănătoare cu standurile de biciclete pe care le vezi la școală sau în parcuri. Diferența dintre un stand pentru podea pe care îl folosești într-un garaj și cele pe care le vezi la școală este că cel de acasă este proiectat pentru a ține doar o bicicletă.

Standul pentru podea este o opțiune excelentă dacă ai spațiul necesar în garaj. Îl poți ține și la intrare sau pe holul frontal. Trebuie doar să îți pui roata din față sau pe cea din spate în stand și ți-ai parcat bicicleta. Standurile de podea protejează oamenii, animalele și bicicleta de eventualele probleme ce pot apărea dacă aceasta cade.

Raft freestanding

Acest tip de raft este precum un cuier pentru biciclete. Este o alegere bună pentru garaje, mai ales dacă nu ai posibilitatea să pui un raft pe perete. Rafturile freestanding sunt de obicei proiectate pentru a suporta mai multe biciclete, două-trei, uneori chiar mai multe. Sunt ușor mișcat din loc, atunci când vrei să faci curățenie sau să-ți rearanjezi garajul. De asemenea, sunt o alegere bună pentru persoanele ce se mută frecvent.

Rafturi gravity

Rafturile gravity sunt proiectate pentru a se rezema de secțiunea plată a unui perete. Se folosesc de greutatea bicicletei pentru a fi stabile. Nu e nevoie să dai o gaură în perete pentru a folosi un astfel de stand. Majoritatea standurilor gravity pot ține două sau mai multe biciclete.

Rafturi de perete

Rafturile de perete sunt cea mai bună opțiune pentru persoanele ce au un spațiu limitat în garaj și vor să nu-ți țină bicicletele pe podea. Există o varietate uriașă de rafturi de perete pentru biciclete pe piață.

Poți să-ți cumperi un raft pentru perete cu un singur cârlig. Există rafturi de perete cu cârlig și cu suport. Unele rafturi folosesc balamale. Altele sunt orizontale. Nu este ușor să-și pui bicicleta de munte pe un raft cu țeavă, însă sunt unele modele ale căror brațe se mișcă în sus sau în jos pentru a se potrivi pe bicicletă.

Dacă ești mândru de bicicleta ta, există rafturi pentru perete cu opțiuni de design pentru un aspect mai plăcut. Aceste rafturi de perete îți vor susține bicicletele vertical pentru a le putea alinia. Sau le poți așeza orizontal de tuburile de sus. Există și rafturi de perete cu luminițe pentru a-ți ilumina bicicleta.

Dacă vrei sa-ți pui bicicleta pe perete, precum o operă de artă, vei avea nevoie de mai mult spațiu, însă podeaua ta va fi mai liberă.

Suport de tavan

Mulți bicicliști ce îți depozitează bicicleta în garaj folosesc un suport de tavan. Sunt o opțiune excelentă dacă ai multe biciclete sau dacă ai spațiu pe tavan care nu îl folosești.

Există 2 lucruri importante de luat în considerare atunci când alegi și folosești suport de tavan. Nu vrei să îți iei unul dacă bicicleta ta este mult prea grea pentru a fi ridicată. Și nu vrei să folosești suport de tavan în cazul în care construcția tavanului nu suportă greutatea bicicletei sau a bicicletelor. Nimeni nu vrea ca bicicletele lor să cadă și să rănească oameni sau să deterioreze mașini.

Dacă vrei să folosești un suport de tavan în mod regulat, trebuie să te asiguri că bicicleta stă destul de jos pentru a avea acces la aceasta într-un mod sigur. Dacă ai mai mult de o bicicletă, poți alege să le depozitezi folosindu-te de roata din față sau din spate, pentru a nu te încurca în ghidoane.

Dacă tavanul garajului este suficient de mare, ai avea nevoie de o scară pentru a ajunge la suport, deci s-ar putea să vrei și un suport de tavan pentru bicicletele ce nu sunt în sezon.

Suport suspendat cu scripete

Dacă tavanul tău este atât de înalt încât nu ajungi la bicicletă pe un cârlig al unui stand standard, atunci s-ar putea să vrei să folosești un suport de biciclete suspendat. Suportul suspendat îți ridică bicicleta și îți eliberează spațiu în garaj. Este folosit un sistem cu scripete pentru a te ajuta să ridici și să cobori bicicleta. Însă, înainte să-ți iei un astfel de sistem, măsoară-ți bicicleta. Unele sisteme cu scripete sunt potrivite doar pentru tavane înalte de până la 3.5 metri.

Bicicleta agatata pe un suport de perete.

Mai multe lucruri de luat în considerare atunci când vrei să îți depozitezi bicicleta în garaj

Nu este suficient să găsești un loc în care să-ți depozitezi bicicleta în garaj. Dacă îți ții bicicleta în garaj în sezoanele în care nu o folosești, atunci s-ar putea să vrei să-ți iei o acoperitoare de biciclete. Aceste acoperitori sunt proiectate pentru a-ți menține bicicleta curată, iar majoritatea protejează și plasticele de pe bicicletă împotriva razelor UV.

Acoperitoarele întregi pentru biciclete sunt ușor de folosit. Nu trebuie să îți dezasamblezi bicicleta pentru a folosi o acoperitoare de bicicletă. Majoritatea sunt făcute pentru a se potrivi bicicletelor, iar acestea sunt făcute din materiale rezistente.

Acoperitoarele de șa impermeabile îți vor ține șaua uscată. Oferă protecție împotriva vremii atunci când îți ții bicicleta în aer liber și protejează șaua în mediile foarte umede. Ar trebui să pui câteva pliculețe de gel silica de uscare într-un prosop înainte să acoperi șaua cu acoperitoarea impermeabilă.

Nu uita să o cureți și să o usuci înainte să te așezi. Poți să transporți acoperitoarea într-o pungă în ghiozdanul tău.

Dacă tind să se întâmple accidente în garaj și vrei o soluție de depozitare a bicicletei pe termen lung, atunci ia în considerare o husă de transport pentru bicicletă. Husele moi sau tari sunt o protecție excelentă atunci când călătorești cu avionul, trenul sau cu ferryboat-ul, și oferă o protecție foarte bună biciclete dacă ai nevoie să o depozitezi sprijinită de un perete în garaj.

Husa moale de bicicletă este de obicei rezistentă, dintr-un material impermeabil în jurul unui cadru din aluminiu. Are destulă căptușeală internă pentru a absorbi o cantitate mică de impact atunci când bicicleta ta este în garaj. Cele mai bune modele au buzunare pentru roți pentru a menține spițele sigure în cazul unui impact accidental. Husele moi se pot strânge și nu ai nevoie de mult spațiu în garaj pentru acestea.

Husa tare este o mini fortărețe ce este de obicei produsă din plastic rezistent cu multe buzunare pentru a ține în siguranță bicicleta dezasamblată. Sunt locuri specifice pentru cadrul, ghidon și roți. Unele huse rezistente oferă un spațiu de stocare și pentru cască, pantofi și haine de ciclism. Sunt considerate a fi o investiție de bani și timp, însă s-ar putea să fie exact ce ai nevoie pentru a-ți depozita bicicleta premium de munte în garaj.

Citește și: 14 opțiuni și stiluri diferite de biciclete (Cel mai bun ghid)

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *