Casca pentru ciclism agatata de o bicicleta.

Cum să alegi o cască pentru ciclism

Toată lumea știe că purtarea unei căști pentru ciclism este o decizie inteligentă atunci când vine vorba de a protejarea capul. De fapt, căștile au devenit o astfel de necesitate, încât purtarea uneia este de fapt impusă de lege în unele zone ale țării.

Din păcate, există literalmente sute de mii de opțiuni pentru căștile de bicicletă, ceea ce poate face dificilă alegerea uneia. În timp ce toate căștile vândute în trebuie să îndeplinească aceleași standarde de protecție la impact, toate au diferențe distincte atunci când vine vorba de alte caracteristici. Pentru a îți face decizia mai ușoară, am creat acest ghid:

Cum să alegeți o cască de bicicletă: factori pe care ar trebui să îi iei în considerare

1. Funcția

Căștile pot servi o varietate de scopuri și fiecare ciclist va avea nevoie de unul diferit. Gândește-te la modul în care călătoriți și la cel mai bun tip de cască.

Doar mergi cu bicicleta pe stradă sau parcurgi sute de kilometri pe șosea? Nu te aventura unei lupte cu ceva ce nu este eficient.

Căști de drum

Căștile de drum vor fi mai compacte și mai ușoare decât o cască de ciclism montan. De asemenea, sunt mai aerisite și pot fi mai aerodinamici. Căștile rutiere pot fi, de asemenea, mai scumpe, deoarece au necesitat mai multă inginerie. Dacă ai o cască cu cu vizor, scoate-l.

Căști pentru ciclismul montan

Căștile pentru ciclismul montan au o acoperire mai mare și o aerisire mai mică. Vizierele sunt preferate atunci când ciclismul montan are în vedere zonele de la lumină la umbră și umbră la lumină. Majoritatea cicliștilor montani nu poartă ochelari de soare.

Cască pentru probele cronometrate și pentru triatlon

Aceste căști sunt construite exclusiv pentru a fi cât mai aerodinamice posibil. Sunt foarte ușor de deosebit de alte căști de bicicletă. Partea din față este rotunjită și are un spate ascuțit lung. Sunt minunate pentru a te ajuta să mergi cu bicicleta mai repede, dar pot fi foarte scumpe. De asemenea, un sfat de la profesioniști, nu purta casca cu spatele în față.

Căști urbane/de navetă

Din punct de vedere tehnic, orice cască vă va proteja capul, dar căștile de navetă au o acoperire mai bună împotriva ploii. Ele sunt adesea mai elegante și mai luminoase. Căștile reflectorizante te vor face mai vizibil pe drumuri.

Căștile urbane, purtate de cicliștii BMX, sunt atractive, dar puțin aerisite. Sunt cu adevărat minunate pentru a face trucuri, dar mult prea fierbinți pentru o plimbare lungă cu bicicleta.

2. Cască de bicicletă potrivită și confortabilă

Potrivirea este de cea mai mare importanță atunci când cumperi o cască de bicicletă. O cască ce nu se potrivește nu îți va proteja în mod corespunzător capul. De asemenea, îți vei dori să fie confortabil.

Pentru a găsi dimensiunea corectă, măsurați circumferința capului cu o bandă de măsurare (sau utilizați un șnur). Măsurați cea mai mare parte a capului, de obicei la un centimetru deasupra sprâncenelor. Dimensionarea căștii de biciclete funcționează astfel:

  • Foarte mic: sub 51 cm
  • Mici: 51cm – 55cm
  • Mediu: 55cm – 59cm
  • Mare: 59cm – 63cm
  • Extra mare: peste 63cm
  • O mărime potrivită tuturor: are un sistem de ajustare foarte bun

Cum se reglează o cască de bicicletă

Îți vei dori să treci prin câțiva pași atunci când îți reglezi corect casca de bicicletă. Mai întâi, reglează-ți etanșeitatea generală. Există, de obicei, o roată în spate pe care o poți folosi până când stă confortabil. Dacă nu există roata, ar putea exista diverse pad-uri pe care le poți utiliza.

Următorul pas este cureaua de bărbie. Ar trebui să formeze un V și să se odihnească sub fiecare ureche (reglează până când se întâmplă acest lucru). Acum testează potrivirea deschizând gura larg, iar casca ar trebui să se lipească de vârful capului. Dacă nu, strânge cureaua și repetă pașii (dar nu strânge până când este incomod).

3. Cost

Dacă deții o bicicletă scumpă, ar trebui să acorzi același tip de valoare protejării capului. Deși nu trebuie să cheltuiești o avere, ar trebui să investești cât vă îți permite bugetul. Asigură-te că îți iei o cască confortabilă și are certificat de siguranță.

În timp, pe măsură ce devii mai investit în ciclism, poți continua să investești mai mult într-o cască de calitate. Este posibil ca cea mai scumpă cască de pe piață să nu vă protejeze capul mai bine decât o cască de 150 RON, dar de ce să riscați dacă nu trebuie.

4. Siguranță

Căștile au evoluat mult, deoarece erau în mare parte doar benzi căptușite de piele. Ele au oferit puțină protecție pentru cicliști atunci când au apărut pentru prima dată, dar noua tehnologie a schimbat acest lucru. Căștile sunt acum bine concepute și mai atractive. Pe măsură ce industria progresează, acestea vor deveni mai aerisite, mai ușoare și mai aerodinamice.

De-a lungul timpului, multe dintre „îmbunătățirile” aduse ne-au costat de fapt siguranța. Căștile alungite din anii 1990 au cauzat de fapt răni de gât pentru unii cicliști. Acum studiile arată că într-un accident cea mai bună cască este cea cu o formă rotundă și este netedă.

Sfaturi suplimentare pentru potrivirea căștii de bicicletă

Dimensiunile variază

La fel ca orice altceva, dimensiunile enumerate mai sus vor varia de la marcă la marcă pentru a se potrivi întotdeauna graficele lor de dimensionare. Dacă este posibil, probează casca înainte de a o cumpăra. Dacă te afli între dimensiuni, alege opțiunea mai mică sau încearcă un alt stil sau model care ar putea să fie mai bun.

Unii adulți care au capetele mai mici pot purta confortabil căști pentru copii. O cască ar trebui să se potrivească bine, dar nu atât de strânsă încât să fie incomodă. Ar trebui să fie la nivel cu partea din față cu un centimetru sau mai puțin deasupra sprâncenelor. Acest lucru vă va proteja fruntea. Mută casca dintr-o parte în alta pentru a te asigura că nu se deplasează prea mult, iar dacă se întâmplă acest lucru, ar trebui să o reglezi.

Alegeri când vine vorba de protecția căștii

Căștile de bicicletă sunt concepute pentru a ne proteja de vătămarea capului în caz de accident sau cădere. Companiile își pun căștile prin teste riguroase pentru a se asigura că sunt eficiente. Căștile ne protejează în două moduri, carcasa exterioară din plastic și căptușeala interioară din spumă.

Carcasa exterioară permite căștii să alunece la impact și oferă protecție împotriva străpungerilor. Căptușeala interioară are scopul de a îți încetini capul și de a răspândi forța impactului, astfel încât să nu se concentreze într-o singură zonă.

Producătorii de căști au adăugat noi tehnologii pentru a micșora forțele de rotație de pe cap, despre care știm că pot provoca leziuni cerebrale. Depinde de tine să te decizi dacă cele mai noi tehnologii (enumerate mai jos) sunt o prioritate sau dacă dorești să comperi o opțiune de buget.

MIPS

Sistemul de protecție la impact multi-direcțional este prezentat într-o varietate de căști. Permite căptușelii care absoarbe impactul să se rotească deoarece are un strat cu frecare redusă care redirecționează forțele de rotație.

WaveCel

WaveCel este o căptușeală în formă de fagure care creează o zonă de zdrobire. Acest lucru ajută la absorbția diferitelor tipuri de forțe, precum și a energiei de rotație care apare într-un impact.

SPIN

SPIN înseamnă utilizarea tehnologiei cu „tampoane de forfecare în interior” și se găsește pe căști POC. Această tehnologie are tampoane care se deplasează în interiorul carcasei pentru a redirecționa forțele de rotație la impact.

Funcțiile căștilor pentru cicliști

Vizor

Vizierele sunt obișnuite la căștile pentru cicliștii montani, deoarece aceștia sunt mai puțin susceptibile să poarte ochelari de soare. Ele ajută la protejarea împotriva soarelui.

Protecție completă a feței

Pentru ciclism montan extrem, unele căști au o bară de bărbie înfășurată. Aceasta este pentru o protecție suplimentară a feței pentru atunci când cobori un deal la viteze mari.

Compatibilitate cu montare

Odată cu apariția unor lucruri precum camerele GoPro, multe căști vin acum cu opțiunea de a monta o cameră sau o lumină.

Îngrijire cască pentru biciclete

Nu împrumuta casca cu nimănui. Vrei să te poți baza pe protecția oferită de aceasta în timpul fiecărei plimbări.

Curăță casca numai cu apă și săpun și o cârpă moale. Orice tampoane detașabile ar putea fi spălate. Verificați la producător.

Nu depozita casca oriunde poate fi deteriorată de căldură (cum ar fi mansarda sau portbagajul unei mașini). Acest lucru poate provoca bule și va distruge integritatea căștii.

Când să înlocuiești o cască

De fiecare dată când o cască este implicată într-un accident, aceasta trebuie înlocuită, chiar dacă arată bine. Ar putea exista daune pe care nu le poți vedea, iar căștile sunt concepute doar pentru a absorbi un singur impact.

Dacă casca ta nu a avut parte de niciun impact, ar trebui înlocuită după cinci ani. Datorită condițiilor vreme și a lumina UV, piesele cheie pot deveni slabe în timp.

Citește și: Componentele unei biciclete – Ghid cu ilustrații

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *