Bicicleta verde hardtail.

Cum să alegi cea mai bună bicicletă de munte hardtail

O bicicletă de munte este o bicicletă perfectă pentru a parcurge traseele off-road. Dacă intenționezi să faci trasee off-road cu o bicicletă, atunci bicicleta de munte este aproape singura ta opțiune. Acestea au multe caracteristici ce le fac ideale pentru parcurgerea terenurilor accidentate – cum ar fi cadrele rezistente, suspensia, schimbătoarele de viteze, anvelopele aderente, frâne eficiente și multe altele.

Acest ghid este îți  îți prezenta una dintre cele mai populare biciclete de munte  – bicicleta hardtail. Hardtail se referă la faptul că nu există suspensie pe partea din spate a acestor biciclete. Hardtail este o categorie atât de populară, încât chiar și în aceasta există multe tipuri de biciclete ce sunt potrivite pentru o gamă variată de cicliști.

Vom începe ghidul nostru explicând elementele de bază ale bicicletei hardtail – inclusiv suspensia și ceea ce definește categoria hardtail. Vom trece apoi la factorii relevanți de care vei avea nevoie pentru a lua decizia cu privire la ce bicicletă este cea mai potrivită pentru tine.

Suspensie

Suspensia este elementul cheie care ajută la definirea diferitelor categorii de biciclete de munte.

Suspensia pe bicicletă este concepută pentru a absorbi impactul terenului accidentat și neuniform și pentru a oferi o experiență cât mai ușoară pentru biciclist. Sistemul de suspensie îți acționa precum niște arcuri, ce sunt încorporate în cadrul bicicletei pentru a absorbi impactul diverselor obstacole. Sistemele de suspensie se vor comprima pentru a preveni impactul și vor sări înapoi pentru a readuce bicicleta într-o poziție e normală. Acest lucru se face, în general, folosind presiunea aerului sau o spirală reală a arcului.

Pe măsură ce se dezvoltă tehnologia bicicletelor, se dezvoltă și suspensia. Există multe tehnologii diferite de suspensie, precum și diferite materiale și tehnologii din care sunt fabricate sistemele de suspensie. De obicei, cu cât cheltui mai mult pe o bicicletă de munte, cu atât te poți aștepta să ai parte de suspensii mai premium și mai rezistente, deși aceasta nu este o regulă concretă.

În ceea ce privește modul în care legătura dintre suspensie și acest articol – suspensia este de fapt factorul ce face diferența dintre bicicleta de munte și o bicicletă hardtail.

Elementele de bază ale bicicletei hardtail

O bicicletă hardtail este una dintre cele mai populare categorii de biciclete de munte. Denumirea „hardtail” se referă la faptul că partea din spate a bicicletei nu are suspensie și, prin urmare, este o bicicletă rigidă.

Deși nu are suspensie pe spate, o bicicletă hardtail are de obicei suspensie față. Suspensia frontală are rolul de a ajuta roata din față în cazul unui impact. Suspensia este inclusă pe ambele părți ale furcii, aceasta fiind partea din cadrul bicicletei ce susține roata din față. Un arc este inclus pe ambele părți ale furcii, care se comprimă pentru a preveni impactul și se întoarce la loc.

Desigur, suspensia este doar o parte a unei bicilete de munte hardtail, deci îți poți imagina că și în categoria hardtail, există o listă destul de extinsă de opțiuni disponibile pentru diferite tipuri de cicliști și la diferite prețuri. Dar, înainte de a intra în acest subiect, trebuie să te decizi dacă un hardtail este o alegere adecvată pentru tine:

Este un hardtail potrivit pentru mine?

Înainte de a arunca o privire la toate opțiunile disponibile în categoria bicicletelor hardtail, trebuie să te decizi dacă hardtail-urile sunt de fapt alegerea potrivită pentru tine. În această categorie, îți oferim avantajele majore pe care le prezintă hardtail-urile, astfel încât să poți decide dacă se vor potrivi nevoilor tale.

Pentru teren off-road

În primul rând, ar trebui să te decizi dacă ai într-adevăr nevoie de o bicicletă de munte! Reține, orice bicicletă de munte este cea mai potrivită pentru ciclismul off-road. Acest lucru înseamnă teren accidentat, stânci, sărituri, noroi și trasee înguste.

Înainte de a intra în detaliile luptei dintre Hardtail vs. Full Suspension vs. alte tipuri de biciclete de munte, vezi în ce categorie de ciclist de încadrezi pentru a-ți da seama dacă ai într-adevăr nevoie de o bicicletă de munte. Acestea sunt biciclete costisitoare și, dacă nu intenționezi să faci trasee off-road, s-ar putea să ți se potrivească mai bine o bicicletă rutieră, una cruiser sau una hibridă.

Plimbare ușoare

Principalul beneficiu al suspensiei pe o bicicletă de munte este faptul că îți ușurează plimbarea! Suspensia ajută la absorbția impactului creat de obstacolele pe care ai putea să le întâlnești pe o pistă tipică de ciclism montan. De la dealuri abrupte la porțiuni stâncoase, până la coborâșuri, acestea sunt mai ușor de parcurs cu niște suspensii solide.

Cost

Un beneficiu major al bicicletelor de munte hardtail este că acestea tind să se afle la capătul inferior al gamei de prețuri atunci când vine vorba de bicicletele de munte. Bicicletele Full Suspension se află la sfârșitul acestei game de costuri, ceea ce face ca hardtail-urile să fie mult mai accesibile în comparație.

Poți obține o bicicletă hardtail de calitate la aproximativ 1500 euro sau mai puțin. Dar, desigur, vorbim despre biciclete, deci acestea pot de asemenea să devină mult mai scumpe, în funcție de cât sunteți dispus să cheltuiești.

Întreținere

Mai puține piese mobile înseamnă mai puțină întreținere, așa cum este și la mașini. Deoarece hardtail-urile au doar sisteme de suspensie pe roata din față, în general există o întreținere considerabil mai mică în comparație cu o bicicletă Full Suspension. Acest lucru este deosebit de convenabil, deoarece suspensia este o zonă a bicicletei care necesită cel mai adesea întreținere, datorită complexității și a pieselor mobile.

“Prima” bicicletă bună

În timp ce hardtail-urile nu sunt în niciun caz exclusiv pentru începători, nu există nici un argument cum că hardtail-ul este o bicicletă excelentă pentru un ciclist neexperimentat. Sunt biciclete minunate pentru a te putea plimba pe trasee. Și întrucât noii cicliști nu se vor da pe niciun traseu avansat oricum, nu este cu adevărat necesar să optezi pentru un sistem cu suspensie completă.

Acestea fiind spuse, această bicicletă poate fi folosită pentru foarte mult timp. Există o mulțime de cicliști experimentați care folosesc biciclete hardtail, deci nu trebuie să îți faceți griji că vei avea nevoie de o bicicletă nouă după un timp.

Viteză

Ultimul element pe care l-ai putea căuta la o bicicletă este viteza! Deoarece această bicicletă are mai puține piese mobile decât una Full Suspension, unii cicliști îți vor spune că este mai ușor să prinzi viteză. În plus, cu suspensia care acționează pentru a absorbi impactul creat de terenul denivelat, poți avea parte de viteză chiar și atunci când sunt obstacole pe traseu.

Tipuri de biciclete hardtail

Când vine vorba de asta, un hardtail este într-adevăr doar o categorie largă de biciclete de munte. Deoarece bicicletele sunt construite pentru toate scopurile, poți clasifica și mai mult hardtail-urile în funcție de nevoile tale ca și ciclist. În această secțiune vom vorbi despre diferitele tipuri de biciclete hardtail.

Cel mai bun sfat pe care îl putem oferi este că trebuie să îți anticipezi nevoile de ciclist înainte de a cumpăra o bicicletă. Gândește-te la bicicleta din prezent, precum și la obiectivele pe viitor.

Biciclete trail

Bicicletele de munte Trail pot fi numite și biciclete de munte “bune la toate”. Aceste biciclete sunt proiectate pentru a fi suficient de rigide pentru a urca dealurile în mod eficient, cu suficientă suspensie pentru a aborda în mod adecvat coborâșurile. Aceste biciclete sunt o cale de mijloc excelentă pentru cicliștii ce caută o bicicletă de munte pentru orice tip de teren, fără a alege o specialitate.

De obicei, dacă ești începător, vei fi mulțumit de o bicicletă Trail (deși sunt potrivite și pentru cicliștii avansați!).

Biciclete Cross Country

Bicicletele de munte hardtail Cross Country sunt exact așa ce sugerează și numele, biciclete concepute pentru ciclismul pe distanțe lungi . Dar, acestea sunt încă biciclete de munte  și sunt potrivite pentru a fi folosite pe terenuri accidentate, urcări și coborâri. Aceste biciclete sunt concepute pentru a fi confortabile în timpul plimbărilor lungi și, de asemenea, capabile să facă față oricărui teren pe care te vei plimba.

Biciclete Downhill

O bicicletă Downhill, numită și bicicletă enduro, este concepută exact pentru coborâri! Ciclismul montan de coborâre este o disciplină specializată, care de obicei nu este pentru începătorii. Totul este să cobori repede. Aceste biciclete sunt construite pentru a avea o suspensie excelentă și flexibilă și un ampatament lung, care poate face față la orice traseu.

Bicicliștii avansați ce fac coborâri optează de obicei pentru o bicicletă cu suspensie dublă. Dar dacă ești interesat de coborâri și nu îți dorești întreaga întreținere a unei suspensii complete (ca să nu mai vorbim de cost), atunci ia în considerare o bicicletă de munte enduro.

Biciclete Fat Tire

În cele din urmă, există o tendință relativ nouă în ceea ce privește bicicletele de munte  – bicicletele fat-tire. Acestea sunt biciclete cu anvelope foarte mari, concepute pentru a putea circula pe teren accidentat cu ușurință. Tracțiunea este atât de mare încât acestea sunt adesea folosite în zăpadă sau nisip. Deși, cu siguranță, este mai mult un aspect de „noutate” decât celelalte categorii de pe lista noastră, totuși ar putea merita dacă ai nevoie de o bicicletă pentru situații foarte specifice.

Factori de luat în considerare

Într-un efort de a îți extinde în continuare cunoștințele despre biciclete, această secțiune se referă la factorii importanți pe care ar trebui să îi iei în considerare atunci când vrei să-ți cumperi o bicicletă nouă. Ne-am concentrat mult pe suspensie în acest articol, deoarece este componenta cheie care separă hardtail-urile de alte biciclete. Dar, desigur, este doar una dintre numeroasele componente ale unei biciclete. Iată elementele de bază ale tuturor caracteristicilor pe care ar trebui le iei în considerare în alegerea bicicletei hardtail perfecte.

Mărimea roții

Dimensiunea roților este un factor important pentru modul vei folosi bicicleta. Cele mai comune dimensiuni ale roților pentru bicicletele de munte  sunt 26 inch, 27,5 inch și 29 inch. De obicei, cu cât dimensiunea roții este mai mică, cu atât bicicleta este mai manevrabilă.

Poate fi accelerată mai repede și este mai manevrabilă pe teren accidentat. Cu toate acestea, acest lucru costă. Roțile mai mari sunt mai abile în pentru terenurile denivelate și accidentate, menținând în același timp tracțiunea și controlul.

Se reduce cu adevărat la preferințele personale, cu 27,5 inch oferind un punct de mijloc bun pentru începători.

Suspensie

Am acoperit suspensia destul de mult în acest articol, dar este necesar repetăm și aici. Suspensia este crucială pentru determinarea abilității bicicletei tale de a aborda terenuri denivelate. Vei găsi multe modele diferite de suspensii atunci când începi să cauți biciclete. Reține că toate sunt acolo pentru a îndeplini același scop și, atâta timp cât cumperi de la un producător de biciclete de calitate, este greu să greșești.

Cadru

Cadrul bicicletei este evident important în structura acesteia, dar principala diferență în ceea ce privește performanța bicicletei constă în materialul folosit în cadru. De obicei, cadrele pentru biciclete de munte  sunt fabricate dintr-un aliaj de aluminiu. Acest material oferă un cadru puternic și rezistent, în timp ce este încă suficient de ușor pentru a menține manevrabilitatea și controlul.

La mai multe biciclete de munte  premium, s-ar putea să găsești cadre din titan sau fibră de carbon, dar trebuie să te aștepți să plătești mai mult pentru aceste materiale!

Angrenaj

Angrenajele sunt o parte importantă a oricărei biciclete de munte. Practic, angrenajele determină câtă rezistență oferă pedalele și de câte ori trebuie să dai din pedale pentru a roti roata. Este menit să facă mai ușoară sau mai dificilă pedalarea bicicletei și generarea de viteză.

O bicicletă montană normală poate ajunge până la 30 de viteze, dar majoritatea cicliștilor preferă mai puține. Totul depinde de cât control ai nevoie asupra rezistenței la pedalare. Mai multe trepte de viteză oferă mai mult control, dar mai puține trepte de viteză fac mai rapidă trecerea între setările dorite. În plus, mai multe trepte de viteză adaugă mai multă greutate bicicletei, ceea ce este un aspect valabil pentru orice bicicletă.

Frânele

Este de la sine înțeles că frânele sunt o parte importantă a oricărei biciclete. Cel mai popular tip de frână pentru bicicletele de munte este frâna pe disc. Frânele pe disc sunt frâne care prind un rotor care este atașat la butucul roții. Acest lucru poate funcționa fie cu hidraulică, care este de obicei cea mai eficientă opțiune, deși este mai scumpă. Frânele cu disc pot fi acționate și cu cabluri.

Potrivire

Obținerea dimensiunii bicicletei potrivite pentru tine este un aspect foarte important. Mărimea bicicletei este determinată în principal de înălțimea ta, deși și greutatea ta este, de asemenea, un factor. Bicicletele au de obicei dimensiuni mici, medii și mari, unele companii oferind dimensiuni chiar mai mari de atât.

Cel mai bun sfat este să ai parte de o potrivire profesională a bicicletei. Aceasta este o decizie atât de importantă, încât nu îți dorești să mergi după cea mai bună presupunere a ta. Cere ajutorul unui profesionist, când vine vorba de dimensiunile pe care bicicleta ar trebui să le aibă pentru tine și vei avea parte de o experiență cât mai bună. Acest lucru îți oferă și posibilitatea de a încerca bicicleta înainte de a o cumpăra.

Stil

Desigur, nu putem uita de stil! Vrei ca noua ta bicicletă să funcționeze bine, dar îți vei dori să te bucuri și de aspectul ei! De la culoare, la formă, la modele și multe altele, există o mulțime de opțiuni pentru ciclistul ce are stil. Deși nu îți recomandăm să alegeți o bicicletă doar după stil, este cu siguranță un factor de luat în considerare odată ce ți-ai stabilit tipul de bicicletă care este cel mai potrivit pentru tine. Chiar și în cadrul varietăților de biciclete de munte , poți fi surprins de adevărata gamă de opțiuni disponibile!

Sperăm că ți-a plăcut ghidul nostru pentru bicicletele de munte hardtail! Mai presus de toate, vrem te ajutăm să iei cea mai bună decizie pentru tine.

Citește și: Componentele unei biciclete – Ghid cu ilustrații

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *