Schema componente bicicleta.

Componentele unei biciclete – Ghid cu ilustrații

Îți trebuie mai mult decât condiție fizică și cunoștințe despre cum trebuie mânuită o bicicletă pe drum sau pe trasee pentru a deveni un ciclist. Trebuie să cunoști și anatomia bicicletei.

Dacă știi specificațiile componentelor bicicletei, atunci vei avea o înțelegere mai bună despre cum funcționează acestea și vei avea un avantaj când vine vorba de performanță sau vei avea experiența recreativă pe care ți-o dorești.

Iar dacă ai planuri serioase când vine vorba de ciclism, atunci înseamnă că în anumite ocazii vei fi nevoit să îți întreții bicicleta pentru a o menține într-o condiție bună și pentru a-i asigura o longevitate mai mare.

Pentru a te ajuta să ai o înțelegere mai bună a componentelor bicicletei și cum funcționează acestea, am conceput cel mai bun ghid despre anatomia bicicletei.

De la șa la pedale, de sus până jos, acest ghid îți va oferi o privire de ansamblu amănunțită a tuturor părților ce se mișcă – și a celor staționare.

Șa

Sa bicicleta vazuta de aproape.

Cunoscută colocvial și ca scaunul bicicletei, șaua este una dintre cele mai importante componente ale oricărei biciclete, deci vom începe explorarea anatomiei bicicletei cu aceasta.

Când te plimbi cu bicicleta ai cinci puncte diferite de contact – șaua, pedalele și mânerele ghidonului. Fiecare punct de contact îți permite să-ți poziționezi și să-ți distribui greutatea de-a lungul bicicletei, acest lucru contribuie la ameliorarea și echilibrarea presiunii pe care o simți atunci când te plimbi.

Cu fiecare dâmb, posteriorul tău poate avea parte de o experiență nu prea plăcută.

Așa că o șa bună este cheia unei plimbări relaxante.

Însă șeile oferă mai mult decât confort, acestea pot afecta și performanța.

Dacă participi la o cursă cu o bicicletă cursieră sau la o cursă lungă într-un ritm alert, atunci probabil că vei prefera o șa subțire pentru performanță.

Dacă ești un ciclist recreațional, atunci o șa mai mare și căptușită va fi mai bună.

Căptușeala ajută în prevenirea creării presiunii în oasele pelviene, ce ar putea crea disconfort în timpul și după plimbare. Acest lucru este foarte benefic dacă ai o bicicletă hibridă sau o bicicletă de munte, pe care te plimbi într-o poziție mai dreaptă.

Însă dacă ești un ciclist de rezistență, o șa mai subțire s-ar putea să fie mai bună, din moment ce poziția corpului este mai joasă și spre față, având o distribuție mai bună a greutății peste ghidon și pedale, în loc de șa.

Șeile pot fi proiectate diferit pentru bărbați și femei, din moment ce punctele de presiune sunt diferite.

Opțiunile cu căptușeală pot varia – de la gel, la spumă sau deloc. Este important să iei aceste lucruri în considerare.

Cadrul

Cadru bicicleta.

Strălucitor și frumos, cadrul bicicletei poate veni în tot felul de designuri. Însă cadrul joacă un rol mai important în anatomia bicicletei, pe lângă faptul că o face să arate bine.

Cadrul bicicletei este structura principală și suportul bicicletei tale.

Designul cadrului și structura acestuia variază depinzând dacă ai o bicicletă cursieră, una de munte, un hibrid sau o bicicletă electrică.

Cadrele bicicletelor au mai multe opțiuni de mărime și este important să apelezi la un profesionist pentru a determina care este mărimea potrivită a cadrului bicicletei pentru corpul tău. Acest lucru te va ajuta să ai parte de o plimbare confortabilă.

Cadrele pot avea diferite designuri pentru bărbați și femei. De exemplu, bicicletele cursiere pentru bărbați vor avea o bară superioară dreaptă, ce se întinde de la șa la tijă, în timp ce designurile pentru femei s-ar putea să aibă o bară ce se îndoaie diagonal de la tijă până la centru bicicletei.

O diferență principală a cadrelor bicicletelor o reprezintă materialele folosite. Bicicletele pot fi făcute din oțel, aluminiu, titaniu și carbon.

Alegerea materialului va depinde de ce așteptări ai când vine vorba de performanță și de rezistență.

Un ciclist de bicicletă cursieră probabil că va opta pentru un cadru făcut complet din carbon, datorită beneficiilor unei greutăți ușoare. Dar, cadrele de carbon sunt ușoare și se pot deteriora mai repede. Costă destul de mult și nu sunt o investiție mică, însă pentru un ciclist ce ține la performanță, beneficiile oferite de acest tip de cadru merită prețul plătit.

Cicliștii recreaționali se pot mulțumi cu un cadru de bicicletă din aluminiu. Deși mă consider un ciclist pasionat, eu nu particip la curse, iar singurul lucru ce contează pentru mine este timpul plimbărilor mele.

Din acest motiv am optat pentru un cadru din aluminiu. Este destul de ușor pentru a nu mă chinui când urc un deal, însă este și rezistent. Acest lucru a fost dovedit după câteva căzături, însă cadrul abia de s-a zgâriat.

De asemenea, titaniul oferă o opțiune ușoară și rezistentă, însă va fi mult mai scump decât majoritatea cicliștilor recreaționali vor vrea să plătească.

S-ar putea să găsești biciclete ce folosesc oțel. Este rezistent și accesibil, însă este greu, iar din acest motiv nu prea este dorit de cicliști.

Mânerele de frână

Maner frana bicicleta vazuta de aproape.

Acestea sunt amplasate în partea din față a mânerelor ghidonului și sunt una dintre cele mai importante părți ale bicicletei cu care trebuie să te familiarizezi.

Nu contează ce tip de frână sau ce tip de mâner pentru frână folosește bicicleta ta. Ceea ce contează este că trebuie să înțelegi cum să folosești frâna într-un mod potrivit pentru a controla și pentru a opri bicicleta într-un mod sigur.

Dacă aplici presiune cu blândețe pe frână – pe partea dreaptă a unei biciclete cursiere – atunci plăcuțele de frână din partea din spate se vor apropia de roată, încetinind astfel bicicleta.

În situațiile în care trebuie să pui o frână mai bruscă, s-ar putea să trebuiască să apeși pe ambele mânere de frână în același timp.

Îți vei dori să știi care mâner controlează frâna din față și care o controlează pe cea din spate, din moment ce dacă pui prea multă presiune pe frâna din față, s-ar putea să pierzi controlul bicicletei și riști să te accidentezi.

Mânerele de frână vin în mai multe designuri diferite, depinzând de tipul de bicicletă pe care îl ai și de tipul de design folosit de aceasta.

Bicicletele cursiere folosesc frâne cantilever, sau caliper, deci, folosesc un mâner standard.

Bicicletele de munte folosesc un tip de frână numit v-break și au niște mânere lungi.

Bicicletele BMX s-ar putea să folosească mânere duble.

Aceste clasificații nu prea au de-a face cu lungimea mânerului, însă cu abilitatea de a trage de cablul de frână în momentul în care mânerul este folosit pentru a frâna.

Denumirile arată cât de tare și cât de mult este tras cablul de frână.

Dacă îți proiectezi și îți construiești propria bicicletă, este important să înțelegi cum funcționează mânerele și care va fi cel mai potrivit pentru bicicleta ta. Însă dacă îți iei o bicicletă comercială, atunci aceasta va veni cu un mâner de frână potrivit și cu un design încorporat.

Mansoane pentru ghidon

Mansoane pentru ghidon bicicleta rosii.

Mansoanele pentru ghidon se bazează pe designul mânerelor ce oferă o experiență confortabilă și controlată atunci când folosești bicicleta.

Pentru bicicletele de munte sau cele hibride, ghidonul va veni cu mansoanele deja atașate.

Aceste mansoane au un design cu striații mici similare cu cele pe de pe roată sau de pe un adidas, ce îți oferă un control mai bun atunci când ai mâinile transpirate și alunecoase.

Este posibil să îți cumperi mansoane separat și să le atașezi pe mânerele ghidonului, în cazul în care găsești un design mai potrivit pentru nevoile tale.

De asemenea, aceste mansoane pot reduce nivelul de presiune pus pe mâinile și pe încheieturile tale atunci când te plimbi cu bicicleta.

Ca rezultat, este important să-ți găsești niște mansoane ce sunt potrivite pentru corpul tău și pentru stilul tău.

Bicicletele cursiere folosesc bandă pentru ghidon pe post de manșon.

Această bandă poate fi cumpărată separat și înfășurată în jurul mânerelor. Culoarea, nivelul de absorbție și căptușeala benzii poate varia.

Preferința mea personală este să folosesc bandă pentru ghidon ce conține niște căptușeală. Deși eu folosesc mănuși pentru ciclism, iar acestea sunt căptușite, iar căptușeala în plus ajută cu prevenirea durerii de încheieturi ce rezultă după plimbările lungi.

Pipă

Pipa bicicleta.

Este o componentă mai mică ce conectează ghidonul bicicletei de cadru și de furcă. Îmi place să mă îmi imaginez că pipa are funcția de gât în anatomia bicicletei.

Pipele sunt importante pentru că oferă suport și control bicicletei. Te ajută să ghidezi bicicleta și de asemenea ajută în reducerea unei cantități de presiune și a vibrațiilor de la roți și de la cadru în ghidon.

Majoritatea bicicletelor din ziua de azi folosesc unul dintre cele două designuri de pipă: pipa fixă și pipa flexibilă. Pipa fixă este folosită la bicicletele recreaționale, în timp ce bicicletele de performanță, precum cele cursiere, folosesc o pipă cu design flexibil.

Pipele pot varia în mărime și pot fi ajustate, depinzând de mărime și de preferințele de confort.

Persoanele ce se plimbă în scop recreațional pe o bicicletă hibridă s-ar putea să prefere o pipă mai lungă ce le permite să stea oarecum drept, în timp ce cicliști cursieri vor prefera o pipă ce stă cât mai jos posibil pentru a le oferi o poziție mai aerodinamică, optimizată pentru viteză și rezistență.

Schimbător de viteze

Schimbator bicicleta vazut de aproape.

O altă piesă mică, dar importantă, a anatomiei bicicletei este schimbătorul de viteze. Acest mâner, sau mecanism, îți permite să schimbi viteza bicicletei, mai grea sau mai ușoară, mai înaltă sau mai mică, în timp ce te plimbi.

Designul schimbătorului de viteze variază, depinzând de stilul bicicletei și de vârsta acesteia.

Când m-am plimbat pentru prima dată pe o bicicletă cursieră ca și copil, schimbătoarele de viteze erau amplasate pe pipă. Acest design mi se pare greoi, am avut probleme cu menținerea controlului bicicletei în timp ce îmi luam mâna de pe ghidon pentru a schimba viteza. De asemenea am avut probleme cu bicicleta, aceasta nu prea intra în viteză.

În timp ce acest design încă poate fi găsit dacă ai o bicicletă veche, cele noi folosesc un design diferit, care, în opinia mea, este mai eficient.

Pe o bicicletă cursiera, mânerul de schimbare al vitezei este amplasat fix în spatele mânerului de frână. Acest lucru îți permite să pedalezi în timp ce îți menții mâinile în curba mânerului (secțiunea de jos a designului de “cap de berbec”), să pui frână și să schimbi viteza doar printr-o simplă apăsare sau printr-un click.

Partea stângă controlează schimbătorul frontal, iar cea dreaptă îl controlează pe cel din spate.

Mi se pare că acest design îmi permite să schimb viteza bicicletei mai eficient, în timp ce îmi păstrez un control bun.

În timp ce acest design este popular pentru bicicletele cursiere, alte stiluri încorporează diferite designuri de schimbătoare.

Bicicletele de munte folosesc de obicei schimbătoare de viteză trigger, ce îți permit să ții ambele mâini pe ghidon, în timp ce îți folosești degetul mare pentru a schimba viteza amplasată aproape de frână.

Aceste schimbătoare pot fi amplasate în partea de sus, însă designurile mai noi le pun sub bară.

Bicicletele hibrid s-ar putea să folosească designul twist pentru schimbătorul de viteză. Acesta este pe ghidon, aproape de locul unde îți ții mâinile și îți permite să apuci schimbătorul și să îl rotești în sus sau în jos pentru a schimba viteza.

De asemenea, acest design twist este folosit și de unele biciclete de munte.

Indiferent de ce tip de schimbător de viteze folosește bicicleta ta, este important să înțelegi cum să folosești bine un schimbător pentru a putea folosi o bicicletă într-un mod mai eficient și mai sigur.

Ghidonul

Ghidon bicicleta.

Similar cu șaua bicicletei, ghidonul este punctul de contact al bicicletei ce te ajută să transferi presiunea corpului asupra bicicletei.

Ghidonul are două capete, unul pentru fiecare mână, ce te ajută să-ți distribui mai bine greutatea, scăzând din presiune și oferind un control mai bun asupra bicicletei.

Designurile ghidoanelor variază, depinzând de stilul bicicletei.

Bicicletele cursiere au de obicei un design curbat, ce seamănă cu un “C” pe dos, iar uneori i se spune designul “cap de berbec.”

Acest design le permite cicliștilor să se coboare mai aproape de bicicletă și să aibă o poziție mai aerodinamică. Este proiectat pentru rezistență și viteză.

Bicicletele hibride și cele de munte folosesc un design pentru ghidon ce se duc în exteriorul lateralelor bicicletei. Acest tip de design permite ciclistului să stea într-o poziție mai dreaptă, decât cea a bicicletei cursiere.

Cuveta

Cuveta bicicleta.

În cazul în care te întrebai cum de bicicleta se poate întoarce dintr-o parte în cealaltă, află că această abilitate este datorită cuvetei. Această componentă mică este foarte importantă pentru performanța bicicletei. Fără ea nu ai putea ajunge nicăieri.

Cuveta are nevoie de un design special, ce îi permite flexibilitatea pentru a se roti, însă e suficient de dură pentru a absorbi șocul drumului, dar să și reziste la degradarea cauzată de abuzul drumului și al traseelor.

Designul cuvetei folosește două cupe mici ce au rulmenți în interior, ce se pun pe fiecare capăt al tubului. Designul cuvetei poate fi cu înfiletare sau fără înfiletare, fiecare oferind propriile variații.

Gâtul cadrului (head tube)

Gat cadru bicicleta turcoaz.

Gâtul cadrului este amplasat sub Pipă, conectând-o pe aceasta cu furca bicicletei, despre care vom vorbi mai jos. Precum pipa, gâtul cadrului este foarte important pentru funcția de direcțe a bicicletei.

Frână (Față și spate)

Segment dintr-o bicicleta.

Nu te-ai urca într-o mașină dacă ai ști că nu are frâne bune, nu? Ei bine, același lucru se aplică și pentru o bicicletă. Frânele sunt o parte foarte importantă pentru orice bicicletă.

Indiferent dacă vrei să încetinești sau vrei să te oprești, este important să te asiguri că frânele tale merg cât mai bine.

Precum la o mașină, frâna bicicletei este o parte a unui sistem complet ce implică mânerele de frână, cablurile și mecanismul – în cazul bicicletelor este ori cu tambur ori etrier.

Vei vedea că sistemul de frânare este amplasat atât în fața cât și în spatele bicicletei, și se activează în momentul în care aplici presiune pe mânerul de frână.

Există trei sisteme principale de frânare:

  • Frâna pe jantă – Cel mai comun sistem la bicicletele cursiere
  • Frâna pe disc – Cel mai comun sistem la bicicletele de munte
  • Frâna pe tambur – Cel mai comun sistem pentru bicicletele tandem sau pentru bicicletele cargo

Plăcuțele de frână sunt o componentă importantă a sistemului de frânare. Precum la mașini, aceste plăcuțe se deteriorează cu timpul și devin mai ineficiente. Ca rezultat, este important să le verifici și să le schimbi, dacă este nevoie.

Sistemul de frânare al bicicletei tale este una dintre zonele la care nu ai vrea să compromiți calitatea sau să te zgârcești când vine vorba de îngrijire, din moment ce siguranța ta depinde de asta.

Furca

Furca bicicleta.

Această componentă seamănă cu o furcă, însă funcționalitatea ei este diferită.

Furca bicicletei se extinde din gâtul cadrului și flanchează fiecare parte a roții frontale a bicicletei, permițând roții să se atașeze de cadru.

Fiind atașată de roata frontală, furca ajută cu direcția bicicletei și îți oferă un control excelent.

Există două tipuri de furci: cu înfiletare și fără înfiletare.

În timp ce furca are ca scop atașarea roții și te ajută cu orientarea, aceasta poate să și absoarbă șocul drumului sau al traseului în timpul plimbării tale.

În cazul bicicletelor de munte, furca conține amortizoare pentru a amortiza șocurile.

Furca poate fi făcută din diverse materiale, inclusiv din aluminiu și carbon. Folosesc o furcă din carbon la bicicleta mea cursieră. Ajută cu reducerea greutății bicicletei și nu mă costă la fel de mult precum un cadru de carbon.

Dacă ești în căutarea unui mod de a-ți face bicicleta mai ușoară sau de a câștiga câteva puncte pentru performanță, atunci este posibil să-ți îmbunătățești furca, în loc să-ți cumperi o bicicletă nouă.

Roata

Roata bicicleta Shimano.

Roata este ceea ce face ca bicicleta să se miște, însă cele două roți ale bicicletei tale s-ar putea să fie puțin mai complexe decât par. De fapt, roata este concepută din mai mult ecomponente – anvelopa, janta, spițele și butucul – ce te ajută să te plimbi în fiecare zi.

De obicei, bicicleta ta o să vină cu un set de roți, adică cu două roți ce sunt special proiectate pentru a se potrivi la dimensiune cu bicicleta.

Centrul roții este cunoscut ca și butucul și include axele, rulmenți și carcasa.

Structura roții este oferită de jantă, aceasta fiind obiectul rotund ce suportă cauciucul. Jantele sunt de obicei făcute din aliaj de aluminiu.

Spițele conectează janta la butuc. Spițele sunt subțiri, iar roata poate avea între 28 și 36 de spițe.

În final, roata folosește un cauciuc ce se umflă cu ajutorul unei pompe. Pe aceasta stă și merge bicicleta ta.

Designul roții și al cauciucului variază, depinzând de tipul bicicletei și pentru ce vrei să o folosești.

Roțile de performanță pentru bicicletele cursiere sunt subțiri și optimizate pentru a fi aerodinamice. Roțile s-ar putea să fie complet netede, fără striații.

Roțile bicicletelor de munte sunt groase și largi, având diferite stiluri de striații. Aceste roți sunt proiectate pentru a face față la impactul cu pietrele și cu rădăcinile, în timp ce îți oferă suficientă tracțiune pentru atunci când mergi prin praf, noroi sau pietriș.

Bicicletele pentru drumuri pietruite și cele pentru Cyclocross au propriile designuri de roți și de jante.

Pedale

Pedale bicicleta roz vazute de jos.

Pedalele bicicletei sunt locul în care îți pui picioarele pentru a împinge și a trage, în timp ce bicicleta înaintează. Există multe designuri diferite de pedale, însă acestea sunt împărțite în două categorii: pedale cu clemă și pedale fără clemă.

Pedalele fără clemă permit ca piciorul să stea liber pe pedală. Acestea oferă flexibilitatea de a-ți lua piciorul de pe pedală oricând vrei – ceea ce este folositor dacă trebuie să oprești brusc. În orice caz, limitează puterea pe care o transferi din picior în pedală.

Dacă folosești pedale fără clemă, vei fi limitat doar să apeși pe pedală, iar din acest motiv vei putea atinge doar o anumită viteză.

În plus, îți va fi greu să urci dealuri – chiar dacă e un drum asfaltat sau o cărare -, ba chiar imposibil, dacă folosești doar pedale fără clemă.

Dacă vrei să ai o performanță excelentă -chiar dacă e vorba de viteză sau de putere – atunci  s-ar putea să vrei să folosești pedale cu clemă.

Pedalele cu clemă pot fi folosite cu încălțăminte specială pentru ciclism, disponibilă pentru ciclismul cursier, dar și pentru cel montan, și crampoane ce se atașează la baza încălțăminții, permițându-ți să îți atașezi piciorul de pedală.

Pedalele cu clemă îți oferă o mișcare întreagă atunci când pedalezi, permițându-ți să apeși, dar și să tragi, formând un cerc complet. Este un mod excelent de a-ți îmbunătăți viteza, dar îți sporește și puterea de urcare, indiferent dacă mergi pe drum asfaltat sau pe traseu.

Lanțul

Lant bicicleta vazut de aproape.

Am impresia că lanțul meu este o parte din bicicletă ce este mereu neglijată. Nu îi pun ulei la fel de des pe cât ar trebui, iar performanța bicicletei are de suferit din acest motiv.

Chiar dacă există această neglijență din partea mea, lanțul este o componentă foarte importantă a sistemului de transmisie al bicicletei.

Este făcut folosind peste 100 de aliaje din oțel, carbon și legături placate cu nichel. Lanțul este piesa ce permite ca bicicleta să se miște.

Fără un lanț puternic și ce funcționează cum trebuie, bicicleta nu va fi bună. Lanțul poate rugini și poate acumula murdărie ce îl poate rupe sau îl blochează sau poate deteriora sistemul de transmisie.

Este important să îți cureți lanțul în mod regulat folosind un lubrifiant special pentru lanțurile de bicicletă.

Lanțurile au diferite mărimi și grosimi, depinzând de mărimea și stilul bicicletei.

Angrenaj

Angrenaj al unei biciclete verzi vazut de aproape.

Angrenaj” este termenul ce se referă la întreg sistemul de transmisie al bicicletei. Acesta include mânerul pedalierului, inelele lanțului și butucul pedalierului.

Mânerul pedalierului

Maner pedalier bicicleta Shimano Deore XT.

Mânerul pedalierului este o manetă sau un ax ce îți conectează pedala cu sistemul de transmisie și permite sistemului să miște bicicleta.

Pinioanele lanțului

Pinion bicicleta.

O bicicletă va avea un pinion al lanțului frontal și unul în spate. Acestea sunt vitezele bicicletei. În timp ce schimbi vitezele folosidu-te de schimbător, lanțul bicicletei se va ajusta la noua viteză – ori mai mare, ori mai mică, depinzând pe ce ai schimbat.

De obicei, majoritatea bicicletelor au două pinioane, unul în față, iar celălalt în spate. Unele biciclete pot folosi un pinion triplu, permițând mai multe opțiuni pentru viteză.

Derailleur frontal

Schimbator frontal bicicleta Shimano 105.

Bicicleta ta are două schimbătoare – unul frontal, iar celălalt în spate. Mecanismul permite bicicletei să schimbe vitezele, mișcând lanțul de pe un pinion pe altul.

Schimbătorul frontal schimbă vitezele frontale.

Derailleur spate

Schimbator spate bicicleta Shimano 105.

Când am început să mă plimb cu bicicleta cursieră am avut un accident destul de rău. Eu am fost bine, am avut doar niște tăieturi pe game, însă bicicleta mea a avut nevoie disperată de reparații.

O problemă pe care am avut-o a fost lanțul slab care refuza să stea în inelul de lanț. După ce am încercat de mai multe ori să-l reatașez, m-am dat bătut și am dus bicicleta la un profesionist.

“Ah, văd care este problema,” a zis mecanicul după ce s-a uitat la bicicletă. “Schimbătorul din spate este îndoit.” A tras puțin de componentă, după care a atașat lanțul.

Când am avut accidentul am reușit să îndoi schimbătorul din spate, iar așa acesta nu a putut să facă una dintre funcțiile sale cheie, să mențină lanțul pe inel.

Schimbătorul din spate ajută și el la schimbarea vitezelor.

Caseta

Caseta bicicleta Shimano.

Caseta este amplasată în partea din spate a bicicletei și este un amalgam de pinioane prin care se mișcă lanțul atunci când schimbi viteza.

Valva

Valva roata bicicleta vazuta de aproape.

Valva este o parte a tubului bicicletei. Aceasta îți permite să umfli și să dezumfli cauciucul.

Lungimea valvei variază, depinzând de tipul de tub sau de roată pe care o preferi. Bicicleta cursieră are niște valve lungi.

Apărătoare

Sectiune fata a unei biciclete.

Unele biciclete vor avea apărători sau aripi din metal, amplasate în partea din față, în spate, sau în ambele părți. Acestea te ajută să te protejezi de noroi sau apă, să nu-ți sară pe spate sau în față atunci când te plimbi cu bicicleta.

Apărătorile  sunt comune la biciclete cruiser, dar nu prea la cele de performanță sau la cele de munte.

Portbagaj

Portbagaj bicicleta negru.

Este o componentă opțională a anatomiei bicicletei, iar unele biciclete s-ar putea să aibă portbagajul atașat în spate, deasupra roții sau a aripii.

Portbagajele pot fi folositoare pentru navetiști sau pentru bicicletele de touring, din moment ce îți permit să cari o cantitate mică de bagaj.

Citește și: Thule T2 Pro XT – Suport pentru biciclete (cu extensie pentru 2 biciclete)

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *