Barbat pe o bicicleta uitandu-se la munti.

Ce trebuie să porți când ești cu bicicleta la munte? Ghid de îmbrăcăminte pentru mountain biking

Deși fac mountain biking de ceva timp, încă nu am un echipament complet. În apărarea mea, nu practic acest sport la extrem, dar totuși, probabil că ar trebui să-mi iau un echipament mai bun.

Prietenii mei au echipamente nemaipomenite, deci știu ce trebuie să-mi iau când mă decid. Precum multe alte activități în aer liber, nu există lipsă de îmbrăcăminte și echipament pe care îți poți arunca banii pentru a te bucura de trasee.

Reține te rog că acest articol este scris de cineva care practică mountain biking în mod recreațional. Nu sunt profesionist, sunt doar un tip care se duce pe trasee o dată, maxim de trei ori pe săptămână, pentru a mă distra și pentru a exersa.

Aici este lista mea cu ce ar trebui să porți când practici mountain biking.

Cască

Nici nu ar trebui să încapă îndoială. Ar trebui să fii nebun să te duci cu bicicleta pe munte fără să porți o cască bună.

Unele persoane folosesc o cască pentru toată fața, iar aceasta nu este o idee rea. Fiul meu are o asemenea cască și suspectez că i-a protejat fața de multe ori până acum. Mă bucur că îi place și că o poartă. Uite un exemplu de cască pentru tot capul.:

Eu am doar Ambush Comp ANGi de la Specialized. Este o cască de înaltă calitate, însă nu oferă protecție pentru față. Este foarte confortabilă, ușoară, și, sper eu, foarte protectoare.

Știu că deja ai dat mulți bani pe o bicicletă bună de munte, însă nu trebuie să te zgârcești când vine vorba de cască. Îți recomand să dai cel puțin 500 RON.

Încălțăminte

În timp ce nu sunt 100% echipat cum trebuie pentru mountain biking, am investit într-o pereche decentă de pantofi încă de la început.

Prima mea plimbare a fost cu bicicleta unui prieten și mi-am prins piciorul între peda și un ciot. A durut. Am avut noroc că nu mi-am rupt piciorul sau un deget. Am învățat pe propria piele cât de importantă este o pereche bună de pantofi de munte.

Nu doar că îți mențin piciorul protejat, ci o pereche bună de pantofi de munte este impermeabilă, deci picioarele tale vor fi mereu uscate. Ai mei sunt aproape complet impermeabili, deci este excelent. Eu am Shimano GR9.

Precum orice echipament, poți da 2500 lei sau mai mult pe o pereche de încălțări pentru mountain biking. Dacă nu ești profesionist, mă îndoiesc că este necesar, doar dacă nu reziști să nu-ți iei cel mai bun echipament.

Acestea fiind spuse, pantofii sunt importanți din moment ce îți poți răni picioarele cu ușurință. Poartă ceva ce te protejează. Când ți se blochează piciorul între pedală și o rădăcină sau o piatră, va fi piciorul tău cel care pierde și nu piatra sau pedala.

Mănuși

Nu prea port mănuși când practic majoritatea sporturilor, însă îmi place să le folosesc când vine vorba de mountain biking, în special dacă e umed sau răcoare. Când merg cu viteză, îmi este frig la degete și astfel este o experiență neplăcută.

De asemenea, îmi place protecția bună pe care o oferă mănușile împotriva ramurilor și a zgârieturilor.

Recomand să investești într-o pereche bună de mănuși.

Există opțiuni cu acoperire pe degete și opțiuni fără. Când e răcoare afară, o să-ți trebuiască unele ce acoperă degetele. Când e mai cald, cele fără acoperire pe degete sunt suficiente (sau fără mănuși).

Tricou/bluză

Bine, îmi place să mă plimb purtând doar un tricou, iar dacă e frig afară mai port și un hanorac confortabil. Nici una dintre aceste variante nu este pentru mountain biking.

Recunosc că nu sunt echipat cum trebuie.

Tricoul meu din bumbac absoarbe foarte multă transpirație. Nu e ideal. Ar trebui să îmi cumpăr un tricou special pentru mountain biking (sau pentru orice sport care mă face să transpir).

Măcar hanoracul meu este fantastic pentru mountain biking. Este confortabil și cald.

Tricouri cu protecție pentru coloana vertebrală

Dacă te îngrijorează că îți vei răni coloana vertebrală, atunci îți poți cumpăra un tricou cu protecție.

Pantaloni scurți

Prefer pantalonii scurți în defavoarea celor lungi, însă renunț la protecția pe care o oferă aceștia.

Da, există pantaloni scurți proiectați pentru mountain biking. Nu sunt strâmți și nici largi. Cei largi nu sunt buni deoarece pot să se prindă de ramuri, iar acest lucru ar putea fi letal.

Pantalonii scurți buni pentru mountain biking ar trebui să respingă apa, să fie rezistenți, să se usuce repede, să-ți permită să respiri, să aibă buzunare cu fermoar și să fie confortabili.

Aici este un exemplu de cum arată pantaloni scurți pentru mountain biking (nu am această pereche, însă sunt unii pe care mi i-aș lua dacă s-ar potrivi bine):

Poți să-ți iei unii în stilul bib sau unii normali. Cei în stilul bib au curele ce vin peste umeri, deci sunt mai siguri.

Dacă ai nevoie de căldură, dar nu vrei pantaloni lungi, poți purta colanți pe sub pantaloni. Așa ai mișcări fluide și ai parte și de căldură.

Pantaloni

Un lucru bun la pantalonii pentru mountain biking este că poți să îți iei unii ce au protecție încorporată. Prietenul meu și copiii lui au un asemenea echipament și este un mod excelent de a-ți proteja picioarele. Din moment ce este încorporată în picioarele pantalonilor, perechea de pantaloni este foarte confortabilă. Mult mai mult decât protecția exterioară.

Un alt lucru bun este că pantalonii te mențin uscat. În timp ce nu aș purta pantaloni rezistenți la apă vara, dacă te plimbi pe ploaie, aceștia sunt o piesă de echipament importantă. Trebuie să te lase să respiri, să te protejeze și să fie rezistenți la apă. Am o pereche de pantaloni ce sunt doar impermeabili. Trebuie să-mi iau ceva mai bun.

Problema e că nu îmi place să merg cu bicicleta în timp ce port pantaloni. Mi se par încinși și restrictivi.

Uite un exemplu de pantaloni pentru mountain biking:

Hanorac/jachetă

Nu trebuie să-ți cumperi un hanorac sau o jachetă ce este specială pentru mountain biking, însă recomand să îți iei ceva ce este confortabil. Nu îți vei dori să ai haine largi pe traseu ce s-ar putea prinde de crengi și să te arunce de pe bicicletă.

Îmi place să port ceva confortabil, însă să nu fie restrictiv. Doar dacă e destul de răcoare afară.

În timp ce hanoracul meu este bun, nu este rezistent la apă precuma acesta:

Rucsac/rezervor de apă

Sunt mai demodat. Am un rucsac mic și confortabil în care pun o sticlă sau două de apă. Nu are un rezervor de apă.

Indiferent dacă îți iei un rucsac normal sau unul cu rezervor, este important să fie unul îngust și care să nu fie mai mare decât spatele tău. De asemenea, trebuie să fie confortabil. Ultimul lucru pe care ți-l dorești este ceva care să se prindă de vreo ramură și să te tragă de pe bicicletă.

Este o idee bună să ai apă cu tine. Mountain biking-ul este obositor și îți va face sete. Când mă duc pe traseu beau foarte multă apă, în special vara.

De asemenea am o sticlă de apă atașată de bicicletă.

Șosete

Precum cu tricoul, șosetele ar trebui să fie rezistente la apă. Nu e ceva ieșit din comun să te uzi când faci mountain biking, în special dacă treci prin pârâuri, noroi sau mergi pe ploaie.

Orice îți menține picioarele uscate este bun când ești în aer liber.

Protecție

Zonele principale ce trebuie protejate sunt coatele și genunchii. O altă zonă de luat în considerare este coloana. Nu este ieșit din comun să cazi pe pietre, copaci sau pe teren accidentat, deci este o idee bună să te protejezi.

La începutul anului căutam să-mi cumpăr protecție pentru coate și genunchi, însă nu aveau ce căutam. Apoi a început pandemia de COVID. Magazinele s-au închis, iar toată lumea și-a cumpărat biciclete și echipament, deci încă nu am găsit echipament de protecție decent.

Sunt un ciclist încet și atent, deci nu este important pentru mine, însă am căzut de câteva ori și vreau să-mi iau echipament de protecție bun.

Acestea fiind spuse, am purtat echipament de protecție bun când m-am plimbat, deci știu ce vreau.

Trebuie să fie confortabil. Prefer materialul din neopren în locul curelelor din velcro. Curelele sapă în piele și sunt foarte inconfortabile.

Ar trebui să fie confortabil pentru a  nu se miște atunci când ești pe bicicletă, însă nu trebuie să-ți întrerupă circulația.

Ceas de mână?

Este recomandat să practici mountain biking cu un ceas de mână? Este posibil să îl spargi?

Da, este posibil să îți spargi ceasul, asta în cazul în care nu ai un ceas rezistent la șoc, iar în acest caz încheietura mâinii se va strica înaintea ceasului (nu cred ca ar fi minunat).

Nu am un ceas rezistent la șoc. Port un smartwatch Apple, și da, dacă se lovește de un copac sau de o piatră s-a dus. Îmi asum acest risc deoarece nu sunt un ciclist extrem sau nebun, și îmi place să am ceasul cu mine. Până la urmă este un risc de 3000 RON. Nu port un Patek Philippe ce costă $500.000.

Ce ceasuri sunt bune pentru mountain biking?

Dacă îți place tehnologia și vrei ceva rezistent la șoc, cel mai bun ar fi Garmin Fenix 6.

Este cel mai bun smartwatch pentru a fi folosit în aer liber. Am unul, deși prefer Apple Series 5. În orice caz, dacă ești mai aventuros decât mine și vrei un ceas pe măsură, atunci Garmen Fenix 6 este cel mai bun (am un Cassio, câteva Samsung, Nixon Mission și multe alte smartwatch-uri, deci știu despre ce vorbesc).

Care este echipamentul minim pentru mountain biking?

Ușor. Cască și încălțăminte de protecție. Dacă ești mai aventuros, atunci protecția pentru genunchi și coate este o idee bună. Brațele și picioarele rupte sunt o problemă serioasă. Pe lângă acestea, este doar vorba de confort.

Citește și: Componentele unei biciclete – Ghid cu ilustrații

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *