Barbat pe o bicicleta cu cauciucuri tubeless.

Ce sunt cauciucurile tubeless pentru bicicletă?

Dacă ești un ciclist, probabil că ai auzit de cauciucurile tubeless pentru bicicletă. Au apărut în 1999 – produse de Mavic, o firmă franceză de părți pentru biciclete – și inițial au fost considerate grele și nesigure. Ca rezultat, mulți cicliști au refuzat să le încerce, rămânând loiali tradiționalelor tuburi interioare.

Acestea fiind spuse, au trecut 21 de ani de când cauciucurile fără tub au intrat pe piață, iar în acest timp au fost foarte mult îmbunătățite. În timp ce cauciucurile cu tub ar fi încă alegerea cea mai bună pentru ciclismul pe drum, cauciucurile fără tub sunt considerate mai sigure și mai ieftine pentru BMX și plimbările pe trasee. De asemenea, încep să crească în popularitate și în comunitatea cicliștilor cursieri.

Pentru a determina dacă cauciucurile fără tub sunt sau nu potrivite pentru tine, este important să înțelegi cum funcționează și ce beneficii oferă.

Ce sunt cauciucurile tubeless?

Spre deosebire de cauciucurile tradiționale ce folosesc un tub interior separat, cele fără tub sunt modelate cu niște nervuri continue ce sunt forțate de presiunea aerului din interiorul cauciucului să formeze o sigilare perfectă de-a lungul părții din metal al jantei anvelopei.

Datorită modului în care sunt produse, cauciucurile fără tub sunt mai rezistente la pene. Când se găurește, cauciucul menține sigilarea de-a lungul jantei, iar majoritatea găurilor se sigilează singure datorită stratului de latex din carcasă.

Pentru majoritatea incidentelor, va fi nevoie doar să scoți obiectul, dacă încă este prezent, să umfli roata și să o învârți bine pentru a redistribui latexul din interior. În timp ce penele tot se întâmplă, pierderea de aer tinde să fie extrem de mică față de cea cu care sunt obișnuiți majoritatea cicliștilor.

Care sunt beneficiile?

Există câteva beneficii pe care să le iei în considerare atunci când alegi să faci schimbarea la cauciucuri tubeless. Spre deosebire de celelalte opțiuni – de exemplu roțile ce au latex în interior – cauciucurile fără tub pot să cântărească cu 150 până la 650 de grame mai puțin. Pentru orice persoană interesată în ciclismul de cursă lungă, acest lucru nu trebuie trecut cu vederea, din moment ce orice gram contează.

Cauciucurile fără pentru bicicletele de munte oferă o drumeție mai lină în timp ce mențin o tracțiune excelentă și presiunea cauciucurilor este mai bună decât cea a celor cu tub. Elimină posibilitatea penelor.

În timp ce pot exista momente în care presiunea din roți este prea mică, iar aerul poate ieși din aceasta, repararea este ușoară – adaugă mai mult aer, iar roata se va resigila.

Există dezavantaje?

Cauciucurile tubeless au câteva dezavantaje. În primul rând, unele branduri de cauciucuri fără tub sunt grele, iar instalarea inițială poate fi dificilă pentru amatori.

Când ai parte de o pană catastrofică pe drum, repararea unui cauciuc fără tub este mai grea și îți ia mai mult timp decât ți-ar lua să repari un cauciuc tradițional. Precum toate cauciucurile, și cele fără tub au nevoie de întreținere regulată. Nu trebuie să le lași să înceapă să putrezească.

Lipiciul intern dintr-un cauciuc fără tub se poate usca în condiții calde și uscate. Ca rezultat, este necesar să aplici o doză mică de adeziv din când în când. Dacă nu folosești bicicleta timp de șase sau mai multe săptămâni, trebuie să scoți cauciucurile și să înlături lipiciul vechi.

Concluzie

Oricum le-ai privi, cauciucurile fără tub au multe beneficii, iar puse în balanță, acestea întrec dezavantajele. Cu alte cuvinte, aceste tipuri de cauciucuri pentru biciclete sunt o investiție inteligentă ce îți va salva timp și bani, în timp ce îți asigură nenumărate ore de ciclism fără stres.

Citește și: Componentele unei biciclete – Ghid cu ilustrații

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *