Fata sarind cu o bicicleta.

Care sunt funcțiile unei biciclete premium de munte?

Mi-am cumpărat prima mea bicicletă premium de munte cu 8500 RON.

Era un Yeti Cycle la mâna a doua cu un număr nedeterminat de kilometri. Acum sunt sigur cât de veche era, însă a fost făcută înainte ca Yeti Cycles să fie cumpărat de Schwinn, deci înainte de 1995. Eu am cumpărat-o în 1996. Era ca nouă.

Am un corp precum al unui fotbalist retras din activitate, căruia nu-i mai pasă de ceea ce mănâncă, deci ar fi fost un test pentru construcția bicicletei să merg la magazin pentru o pâine, o duzină de gogoși, și poate niște coca cola.

Mergea fără probleme pe trasee, până când cineva a uitat să încuie garajul și nu am mai văzut acea bicicletă vreodată.

Ce face ca o bicicletă de munte să fie premium? De ce sunt bicicletele de munte premium așa de scumpe? Pentru a aprecia funcțiile unei biciclete de munte premium, trebuie să înțelegi funcțiile reale ale unei biciclete de duzină.

Bicicletele de duzină nu rezistă.

Multe persoane care îndrăgesc bicicletele nu văd un motiv pentru a investi într-o bicicletă premium. O bicicletă premium de munte, ce costă 8000 RON sau chiar 50.000 RON, pare o investiție enormă, în special când poți găsi o bicicletă de duzină ce costă 1000 RON sau mai puțin.

Însă dacă te duci cu bicicleta ta de 1000 RON la muncă și înapoi zilnic, sau o folosești în parc pentru plimbări, în șase luni sau mai devreme, aceasta se va strica.

Producerea bicicletelor de duzină este despre reducerea costului, pentru a scoate cât mai mult profit. Inginerii, montatorii și magazinele de bicicletă reduc din costuri pentru a face profit. Se bazează pe faptul că cei ce le cumpără vor lua prima bicicletă pe care o vor vedea cu un design plăcut și culori țipătoare, la un preț ce nu le va goli portofelul. Nu va fi un agent de vânzări să-i oprească, iar clientul doar va duce bicicleta la casa de marcat, fără bătăi de cap.

Problema este că nu există o modalitate de a face ca o bicicletă de duzină să reziste, fără să îți faci bătăi de cap.

O parte a provocării menținerii unei biciclete de duzină în condiții bune este că majoritatea nu sunt bine asamblate. Șuruburile sunt foarte solicitate, deci vor ceda după câteva luni de folosire. Furcile sunt puse invers.

Rulmenții cu bile sunt slabi, deci au nevoie de lubrifiere frecventă – însă câți proprietari de biciclete ce costă 5-600 lei știu că trebuie să facă acest lucru? În special când bicicletele sunt vândute online, nu există un stimul pentru producători să facă biciclete ce rezistă.

Din momentul în care bicicletele de duzină ajung la clienți acestea sunt niște probleme pe cale să se întâmple. Cadrul unei biciclete ce nu este chiar așa de scumpă s-ar putea să reziste destul de bine. De când s-au introdus tehnicile de sudare TIG și MIG (o metodă sudează două părți, cealaltă formează un “adeziv” metalic pentru a le menține împreună), devine un lucru mai comun ca bicicletele să aibă cadre care ruginesc, decât să se rupă.

Roțile, frânele și mecanismul derailleur sunt o altă poveste. Roțile din oțel au tendința să iasă din locul lor după doar câteva luni. Roțile din aluminiu sunt mai ușoare și stau în linie mai mult timp, însă este mult mai ieftin să înlocuiești întreaga bicicletă decât să îți duci bicicleta de duzină la reparat.

Frânele roții nu merg așa de bine cu roțile mai mari. Proprietarii de biciclete de duzină descoperă asta când au nevoie să pună frână pe stradă. Acesta ar putea fi și momentul în care află că furca bicicletei (partea ce conectează bicicleta de roata frontală) a fost pusă invers.

Și că șuruburile limitatoare nu sunt strânse cum trebuie (prea strânse sau prea slabe) poate să se atingă sau să tragă de arcul schimbătorului, făcând imposibilă schimbarea vitezei.

Proprietarii mai pricepuți de biciclete se duc la atelierul de biciclete sau experimentează singuri pentru a învăța cum să mențină pe șosea o bicicletă ieftină. Există mulți entuziaști de biciclete cărora le place să le repare, în special dacă reabilitează biciclete vechi pentru copiii ale căror familii nu își pot permite unele mai scumpe.

Însă dacă vrei să petreci timp pe bicicletă și nu în atelier cu ea, îți trebuie o bicicletă premium de munte. Și dacă vrei să participi competitiv la întreceri, trebuie să ai o bicicletă premium de munte. În primul rând, hai să vorbim despre mitul din jurul costului bicicletelor premium de munte.

Bicicleta mountain-bike pe un drum intr-o padure.

Costă o bicicletă premium de munte la fel de mult precum o motocicletă?

Multe persoane ce ar vrea să-și ia o bicicletă premium de munte sunt descurajate de șocul inițial. În experiența mea cu mașinile la mâna a doua și cu ilustrațiile cu biciclete premium de munte, te poate costa mai mult să îți iei o bicicletă premium de munte decât o motocicletă. Cea mai comună comparație dintre bicicletele premium de munte și vehicule este cea între bicicletele premium de munte versus motociclete.

O Santa Cruz V10 Carbon 29 X01 Mountain Bike, ce vine cu privilegii de returnare pe viață, costă 40.000 RON. Un Yeti SB130 Carbon Lunch Ride Bike, ce nu este recomandată pentru competiții de mountain biking, cu o politică de retur de 365 de zile, costă 35.000 RON.

Un Pivot Mach 5.5 Carbon Team XX1 Live Valve Mountain Bike pentru curse te va ocsta 55.000 RON, plus taxe. Motocicletele pentru începători costă între aproximativ 25.000 și 50.000 RON. Însă comparația de preț între bicicletele premium de munte și motocicletele pentru începători este înșelătoare.

Este posibil să-ți iei o bicicletă premium de munte pentru curse la un preț de 25.000 RON. O motocicletă pentru curse te-ar costa 235.000 RON.

Bicicletele premium de munte sunt scumpe. Nu există nici un dubiu în privința asta. Acum, hai să vedem însă ce ți-ai putea cumpăra.

Experții sunt de acord când vine vorba de funcțiile unei biciclete de munte.

Producătorii de biciclete premium de munte nu încearcă să construiască multe biciclete pentru a le vinde la cât mai mulți clienți la un cost cât mai mic. Producătorii de biciclete premium de munte se axează să devină brand-uri în care lumea să aibă încredere.

De obicei, bicicletele premium de munte nu sunt importate.

Ai dreptul să știi unde a fost făcută bicicleta ta. Este în regulă să întrebi reprezentantul de vânzări – și când îți cumperi o bicicletă premium de munte va fi un reprezentant de vânzări care să te ajute – despre producătorul bicicletei. Și, dacă o cumperi din State, majoritatea bicicletelor premium de munte au fost construite în SUA.

De ce?

Majoritatea producătorilor de biciclete premium de munte se axează pe calitate, însemnând că asamblarea se face, cât mai mult posibil, într-o fabrică. Un producător de biciclete premium de munte va strânge toate șuruburile și va instala furca după specificații stricte, pe care le verifică.

Uneori, potențialii clienți vor trebui să aștepte după bicicletele de munte pe care și le doresc pentru a fi în stoc, din moment ce producătorii de biciclete montane premium nu produc în biciclete în masă și nu le aruncă într-un depozit. Aceștia produc biciclete după un program pentru a fi consistenți cu standardele de calitate.

Acest lucru nu le face bicicletele ieftine, însă le permite să pună un preț fix pe produs. Din moment ce producătorii de biciclete premium de munte fac toată treaba intern, vor ști care este costul și nu vor face sacrificii când vine vorba de calitate.

Acest lucru nu înseamnă că producătorii de biciclete în masă nu vor să aibă niște produse care să funcționeze cât mai bine posibile. Însă pentru a face asta, trebuie să schimbe designul bicicletei.

Bicycle Corporation of America, ce produc trei milioane de biciclete pe an pentru vânzări în magazine, și-au mutat operațiunile din China în Manning, în Carolina de Sud pentru a avea un control mai bun peste calitate. “Când faci peste trei milioane de biciclete pe an,” CEO-ul Arnold Kamler a relatat pentru Single Tracks, “nu există un lucru precum o greșeală minoră.”

Pentru a nu face aceste greșeli minore, cei de la Bicycle Corporation of America folosesc niște tuburi groase pentru cadru, pentru ca bicicletele lor să nu se deterioreze. Tuburile cadrului adaugă greutate bicicletei. Va rezista mai mult timp, însă nu va avea o performanță bună, deci nu sunt bune pentru curse.

Bicicletele premium de munte tind să fie făcute în țara în care sunt vândute. Nu vor fi produse în masă, deci compania are mână liberă să facă niște biciclete cât mai bune. Vor costa mai mult și uneori clienții trebuie să le aștepte, însă calitatea și construcția vor fi mai bune.

Bicicleta mountain bike vazuta de aproape.

Bicicletele premium de munte sunt rezistente și ușoare.

Cumpărătorii de biciclete de munte vor să aibă un raport putere-greutate cât mai bun. Vor cea mai ușoară bicicletă cu cel mai puternic cadru. Bicicletele de munte trimit unde de șoc prin întreg cadrul bicicletei, deci inginerii trebuie să învețe unde pot scădea din greutatea cadrului în timp ce îl mențin puternic.

Producătorii de biciclete premium de munte folosesc control numeric al calculatorului pe instrumentele lor pentru a reduce din greutate, 5 grame într-o parte, 3 în cealaltă, fără a mări riscul ca părțile să cedeze. Ar putea să spună “La naiba,” și să sară peste aceste ajustări minori, însă atunci, bicicleta ta ar cântări 20 de kilograme. Tăierea și modelarea cadrului bicicletei este cea mai mare cheltuială a producătorului, și cea mai scumpă componentă a bicicletei tale.

Însă nu trebuie să taie cadrul din filamente de carbon, nu?

Din moment ce cadrele din filamente de carbon sunt modelate și nu făcute la mașină, s-ar putea să crezi că vor costa mai puțin pentru a fi produse. Purtătorii de cuvânt ai Santa Cruz și Yeti ne-au asigurat că nu este cazul.

Santa Cruz și Yeti folosesc cadre din filament de carbon diferite, ce costă diferit. Bicicleta de munte ce are un filament de carbon mai ieftin este la fel de puternică precum bicicleta cu filament din carbon mai scump. Diferența este greutatea bicicletei. Santa Cruz și Yeti pun un preț mai mare pe bicicletele mai ușoare. Este mai greu să modelezi o bicicletă mai ușoară.

De asemenea, componentele premium au un preț premium.

Bicicletele premium de munte mai scumpe au un aspect plăcut decât bicicletele ce costă mai puțin din aceeași linie de produse. Componentele din titan sau carbon arată mai premium decât cele din aluminiu sau oțel.

Componentele din titan și carbon sunt mai rezistente. De asemenea, procesul de producere este diferit.

Părțile din aluminiu s-ar putea să fie făcute sudând două bucăți de metal împreună. Părțile de filament din titanium și carbon sunt o singură piesă făcută la mașină sau modelată la dimensiuni exacte pentru o performanță maximă. Nu există suduri ce nu ar putea ține, iar rezultatul este o parte ușoară.

Desigur, evoluția costă.

Bicicletele de munte vin cu mai multe funcții decât ar avea nevoie. Lanțul 1×12 ce era la un moment dat exclusiv celor mai scumpe branduri sunt este funcție standard pe biciclete ieftine, dar și pe cele premium de munte.

Bicicletele premium de munte au și un preț premium, deoarece costurile de cercetare și dezvoltare sunt uriașe.

Producătorul japonez de biciclete premium de munte, Shimano, a raportat că o singură modificare la un schimbător a costat departamentul de inginerie 50.000 RON – pentru fiecare bicicletă fabricată într-una dintre liniile de producție. Shimano nu a crescut prețul bicicletelor sale premium pentru munte de la 15.000 la 65.000 RON. A absorbit costul pentru a-și construi brand-ul.

De obicei, producătorii bicicletelor de duzină dublează costul materialelor înainte să le vândă lanțurilor de magazine, iar vânzătorii dublează prețul atunci când le expun la vânzare. Profitul în industria bicicletelor premium de munte este mult mai mic, undeva între 5 și 10 procente.

Vânzătorul tău de biciclete premium de munte se bazează pe tine să vii în magazin pentru întreținerea și reparațiile bicicletei. Și-ar dori să cumperi cel mai scump model. Vânzările bicicletelor de top plătesc pentru tehnologia ce este disponibilă pentru toți, însă cumpărarea unei biciclete premium de munte de la un vânzător de încredere, cu un atelier de reparații de nădejde este un mod excelent de a te bucura de mulți ani de o bicicletă de munte, la un preț care nu este mai mare decât dacă ți-ai lua o bicicletă de duzină pe care a-i înlocui-o o dată la câteva luni.

Citește și: Componentele unei biciclete – Ghid cu ilustrații

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *