13 opțiuni și designuri diferite de biciclete electrice (E-Bike)

Deși am fost un ciclist pasionat timp de aproape douăzeci de ani, nu voi uita niciodată momentul în care am văzut pentru prima dată o bicicletă electrică. Trăiam ca și expat în China, unde bicicletele sunt un mod destul de comun când vine vorba de a face naveta.

În fiecare dimineață auzeam câte un zumzet slab aproape de apartamentul meu, însă în momentul în care mă uitam pe geam nu vedeam pe nimeni.

Într-un final, într-o dimineață am așteptat și am reușit să văd sursa acestui zgomot – era un om în vârstă, mergând pe ceea ce părea a fi o bicicletă normală, însă care se auzea de parcă ar fi fost o motocicletă. În timp ce pedala, acesta a dispărut din raza mea vizuală.

El mergea pe o bicicletă electrică!

Crescând în popularitate peste tot pe glob, bicicletele electrice au intrat pe piață și nu mai sunt doar o invenție inginerească meșterită într-un subsol de către un navetist isteț.

Indiferent dacă te afli în Europa, în Statele Unite ale Americii sau oriunde altundeva, sigur o să vezi oameni plimbându-se pe o bicicletă electrică. Multe orașe au început să ofere bicicletele electrice spre închiriat turiștilor, dar și navetistilor.

Întradevăr, bicicletele electrice au stil. Sunt eficiente și există o cerere pentru ele.

Desigur, bicicleta electrică nu a eliminat nevoia de a munci și de a pedala, însă te asistă, făcând ca plimbarea ta să fie mai puțin epuizantă decât ar fi fost cu o bicicletă tradițională.

Acest lucru o face o opțiune excelentă pentru navetiștii ce vor să facă puțin exercițiu fizic în timp ce merg spre muncă sau pentru cei cărora le pasă de mediul înconjurător și încearcă să evite folosirea zilnică a autoturismului. Vei avea parte de o doză moderată de exercițiu, fără a te tensiona și fără a transpira prea mult în timp ce mergi spre birou.

Reduce efortul pe care îl depui în timp ce te deplasezi și te ajută să salvezi și niște timp.

Dacă ruta pe care mergi implică să urci dealuri, de exemplu, atunci o bicicletă electrică o să te ajute să salvezi niște timp din moment ce te va ajuta să urci dealul mai repede decât dacă te-ai fi bazat doar pe efortul tău fizic.

Însă cum îți poți alege bicicleta electrică potrivită pentru tine? Poți găsi o bicicletă electrică pentru orice stil de bicicletă? Oferă bicicletele electrice un exercițiu bun?

Dacă vrei să-ți cumperi o bicicletă electrică nouă sau dacă doar preferi să o îți modifici bicicleta normală pentru a fi una electrică, atunci acest ghid te va ajuta să îți alegi cel mai potrivită opțiune de bicicletă electrică pentru tine.

Clase de biciclete electrice

Dacă vrei să afli cât mai multe despre lumea transportului cu bicicleta electrică, atunci ar trebui să știi că există un număr de opțiuni din care să alegi, depinzând de cât suport din partea motorului cauți.

BIcicletele electrice sunt împărțite în trei clase diferite, fiecare dintre acestea oferind diferite nivele de suport. Reglementările acestor clase pot varia depinzând de zonă.

Aceste clase încearcă să definească nivelul de asistență pe care ți-l oferă, depinzând de cât de mult îi este permis motorului să te asiste, în special când vine vorba de cât viteză.

Majoritatea bicicletelor electrice îți vor permite să le modifici setările – vei primi mai puțin ajutor de la fiecare clasă, dacă asta îți dorești – însă fiecare clasă și design de bicicletă oferă o limită când vine vorba de câtă asistență îți va oferi bicicleta.

Ajustarea setărilor te poate ajuta pentru a salva din baterie.

Ai grijă, tehnic vorbind, bicicletele electrice sunt vehicule operate cu motor, sau asistate de motor.

Iar ca rezultat există mai multe reglementări pentru folosirea acestor biciclete decât pentru bicicletele cursiere sau pentru cele de munte, ce sunt folosite în scop recreațional.

S-ar putea să ai nevoie de un permis pentru a putea conduce unele clase de biciclete electrice, depinzând de unde trăiești sau pe unde te plimbi cu bicicleta electrică. Este indicat să verifici reglementările locale înainte de a folosi orice clasă de bicicletă electrică.

În unele cazuri s-ar putea să existe limitări de vârstă pentru anumite clase de biciclete electrice.

Clasa întâi: Asistare la pedalare

O bicicletă electrică cu asistare la pedalare, sau Pedalec, este cel mai comun tip de bicicletă electrică pe care îl vei găsi atât în SUA cât și în Europa. Îți permite să dai la pedale într-un mod normal, în timp ce te ajută, motorul sporind puterea oferită de roata din spate.

Pentru a avea parte de asistență din partea motorului trebuie să dai din pedale. Nu este o motocicletă să-ți permită să te plimbi prin oraș fără să depui efort.

Dacă ești în căutarea unei opțiuni care să îți permită să mergi repede fără prea mult efort, atunci o bicicletă electrică cu asistență la pedalat s-ar putea să fie numai bună pentru tine. De asemenea aceste biciclete sunt bune pentru când urci dealuri, mai ales dacă acestea sunt în traseul pe care îl parcurgi zi de zi. Te vor ajuta să urci un deal într-un mod mai eficient și fără prea mult efort.

Designurile europene au de obicei o limită pentru asistența la pedalat, până la 25 de kilometri pe oră, în timp ce în state asistența îți permite să ajungi până la 30 de kilometri pe oră pentru o opțiune de Clasa Întai.

Clasa a doua: Motor cu accelerație constantă

Dacă ești în căutarea unei biciclete electrice la care nu trebuie să dai din pedale tot timpul, atunci un design cu accelerație constantă s-ar putea să fie cea mai bună alegere pentru tine. Acest tip de bicicletă îți permite să pedalezi normal, dacă dorești acest lucru, însă nu este necesar.

O bicicletă cu accelerație poate merge fără să fie nevoie să dai la pedale.

Dacă alegi să utilizezi beneficiile motorului, atunci poți folosi accelerația pentru a activa motorul.

Majoritatea bicicletelor din această clasificare îți vor oferi opțiunea de a alege cât de multă putere este folosită pentru a controla accelerația.

Bicicletele cu accelerație constantă sunt foarte reglementate în Europa și sunt permise pentru a fi folosite doar atunci când pedalezi, însă în SUA, reglementarea acestora este mai mică, permițând folosirea motorului chiar dacă dai din pedale sau nu.

Pedalatul te va ajuta să extinzi viața bateriei, deci dacă ai un traseu mai lung sau îți plănuiești să mergi mai mult, asigură-te că dai și din pedale.

Viteza maximă pe care o poți atinge cu asistență pentru acest tip de bicicletă este de 30 de kilometri pe oră.

Clasa a treia: Pedelec de viteză / Asistență la pedalat (până la 45 de kilometri pe oră)

Funcționează cam în același fel cu bicicleta din Clasa Întâi ce este asistată la pedalat, deci o să fie nevoie să dai din pedale pentru a te folosi de motor, însă o bicicletă electrică din Clasa a treia cu asistență la pedalat îți va permite să atingi o viteză de 45 de kilometri pe oră.

Este cel mai rapid model de bicicletă electrică ce încă poate fi considerat o bicicletă și pe care îl poți conduce fără carnet. În unele zone, acest design poate fi considerat o motocicletă și s-ar putea să ai nevoie de un permis de condus.

Trebuie să ai cel puțin 17 ani pentru a folosi acest tip de bicicletă și vei avea nevoie de o cască.

Tipuri de motoare electrice pentru biciclete

Pe lângă varietatea oferită de către diferitele clase și designuri când vine vorba de viteză și de asistență la pedalat, bicicletele electrice îți oferă opțiuni și pentru locul în care este amplasat motorul.

Fiecare design are propriile beneficii și lucruri de luat în considerare.

Motorul Mid-drive

Motor electric Bosch pe o bicicleta albastra.

Motorul Mid-Drive, sau central, este un design de motor de bicicletă electrică ce necesită ca ciclistul să pedaleze tot timpul pentru a putea beneficia de asistență din partea motorului. Este amplasat în centrul cadrului bicicletei și este cea mai eficientă și de durată opțiune.

Această amplasare a motorului este de obicei preferată din moment ce este mai ușoară, deci nu are un impact asupra vitezei sau a puterii când trebuie să urci un deal.

Această locație de motor este bună pentru bicicletele electrice folosite pentru o gamă de activități, de la exerciții fizice până la navetă, pentru bicicletele de munte, dar și pentru cele cursiere.

Motor Hub

Roata spate bicicleta electrica cu motor hub.

Designul Hub de motor pentru bicicleta electrică plasează motorul în fața sau în spatele cadrului bicicletei, în loc de în centrul acestuia.

  • Motor în partea din spate – Un motor hub în partea din spate poate fi folosit pentru asistență cu pedalele și pentru accelerație, însă sunt de obicei folosite pentru a converti bicicletele tradiționale într-o bicicletă electrică. Pot fi folosite pentru o gamă de stiluri de biciclete și nu sunt chiar așa de scumpe, fiind o opțiune de luat în considerare pentru cei ce vor să-și transforme bicicletele tradiționale în biciclete electrice pentru a face naveta mai eficientă. Dacă montezi motorul în față sau în spate, în loc de în centru cadrului bicicletei, poți avea probleme cu direcția și cu controlul, din moment ce greutatea nu este distribuită în mod egal.
  • Motor frontal – Un design de hub frontal este folosit de obicei pentru a converti o bicicletă tradițională într-una electrică și nu este considerată cea mai eficientă opțiune de bicicletă electrică. Este de obicei folosit cu un design axat pe accelerație. De obicei, dacă pui motorul pe roata din față va provoca probleme de tracțiune și accelerație, lucru ce nu este apreciat de cicliști.

Locația și durata bateriei

Bicicletele electrice au nevoie de baterie pentru a porni motorul. În cazul bicicletelor electrice, bateriile  sunt reîncărcabile, iar majoritatea designurilor folosesc baterii din lithium ion.

Tipul bateriei și capacitatea acesteia vor avea un impact asupra distanței pe care o poți parcurge atunci când folosești motorul electric înainte de a fi nevoie de o încărcare.

În general, cu cât pedalezi mai mult, cu atât bateria va rezista mai mult.

Un dezavantaj al nevoii de baterie pentru bicicletele electrice este că aceasta adaugă greutate pe cadru. Pentru un ciclist ce vrea să-și optimizeze bicicleta să fie cât mai ușoară, bicicletele electrice reprezintă o provocare fix din acest motiv.

Un motiv pentru care bicicletele electrice au crescut în popularitate în ultimul timp este din cauza inovațiilor designului bateriei, ce acum are opțiuni mai ușoare.

În timp ce locația motorului bicicletei electrice este importantă, același lucru se aplică și pentru baterie.

Bicicletele electrice au câteva opțiuni când vine vorba de locația bateriei.

O opțiune comună este să folosești un portbagaj pentru a monta bateria deasupra roții din spate. Majoritatea cadrelor de bicicletă sunt bune pentru această opțiune de așezare, însă pot exista probleme de greutate când vine vorba de direcție și de control.

O baterie montată în spate este cea mai comună locație pentru bicicletele electrice modificate.

În schimb, pentru bicicletele ce au un design electric încă din fabrică, cel mai comun loc de amplasare al bateriei este în față, amplasată pe lângă zona mecanismului de pedalare, iar acest lucru face ca bicicleta să aibă un control și o stabilitate mai bună.

Tipuri de biciclete electrice

Majoritatea stilurilor de biciclete sunt disponibile în modele de biciclete electrice sau pot fi configurate în biciclete electrice din modelul lor tradițional.

Următoarele exemple oferă doar câteva opțiuni disponibile pentru tine atunci pentru a-ți face o idee când vine vorba de cumpărarea unei biciclete electrice.

Bicicletă cursieră electrică

Barbat pe o bicicleta electrica cursiera.

Bicicletele cursiere tradițională sunt disponibile și în varianta electrică sau pot fi convertite în biciclete electrice. Acest lucru este benefic dacă ești în căutarea unei biciclete pe care să o folosești pentru navetă și nu pentru exerciții sau competiții.

Modelul cu asistare la pedalare este o opțiune populară atunci când vine vorba de bicicleta electrică cursieră. Ajută în micșorarea efortului necesar pentru a atinge și a menține o viteză mai mare pe o distanță mai lungă. Te ajută și când ai nevoie să urci un deal.

Majoritatea cicliștilor de biciclete cursiere nu vor să aibă greutatea în plus pe cadrul bicicletelor, chiar dacă sunt în căutarea unui motor pentru a ajuta cu asistența, aceștia se asigură că aleg cea mai ușoară opțiune.

Bicicletă de munte electrică

Bicicletă de munte electrică galben cu negru.

Opțiunile de biciclete electrice nu sunt disponibile doar pentru drumuri – poți găsi opțiuni și pentru trasee. Bicicletele de munte electrice au de obicei doar suspensie frontală, deci s-ar putea să nu fie potrivite pentru traseele mai grele.

Însă dacă ești în căutarea unei biciclete ce îți va ușura traseul, atunci bicicleta de munte electrică s-ar putea să fie o alegere potrivită pentru tine.

Bicicleta de munte electrică s-ar putea să fie folositoare și în cazul în care vrei să o folosești și pe stradă.

Bicicletele de munte sunt grele și dificile de folosit pe drum, din moment ce mecanismul este diferit față de cel al bicicletelor cursiere tradiționale, deci asistența oferită de un motor s-ar putea să te ajute în cazul în care vrei să folosești bicicleta de munte ca o opțiune pentru transport, fără a fi nevoie să îți cumperi o bicicletă nouă.

Multe modele de biciclete de munte electrice nu vor fi o opțiune excelentă pentru traseele mai grele. Pentru astfel de trasee ar trebui să investești într-o bicicletă de munte electrică downhill. Acest tip de design are suspensii mai bune și poate rezista mai bine la uzură.

Bicicletă electrică hibridă

Bicicletă electrică hibridă Trek gri.

Un hibrid de performanță dintre bicicleta cursieră și cea de munte, atunci când vine vorba de stiluri și funcționalități. Bicicleta hibridă este o alegere excelentă pentru cicliștii ce vor să se relaxeze, dar și pentru navetiști, chiar dacă ești în căutarea asistenței motorului sau nu.

Bicicleta hibridă poate fi cumpărată direct ca model electric sau poate fi modificată.

Dacă ești în căutarea unei biciclete ce îți va ușura drumul sau îl va face mai eficient (probabil te va face să transpiri mai puțini), atunci o bicicletă electrică hibridă s-ar putea să fie o opțiune bună.

Bicicletă Cruiser electrică

Bicicletă Cruiser electrică albastră.

Bicicletele Cruiser sunt folosite deseori pentru plimbările ocazionale pe trotuar. De asemenea vin și într-un design electric. Aceste biciclete sunt bune pentru plimbările ocazionale, dar și pentru navetă.

De obicei au un design cu stil, dar și funcțional și reprezintă o alegere excelentă pentru navetiști.

De obicei, opțiunea de bicicletă electrică crusier este folosită pentru când faci naveta și vrei să ai parte de o viteză și de o eficiență mai bune, din moment ce acest model de bicicletă nu este foarte bun în nici o categorie.

Bicicletă electrică Touring (Bicicletă electrică Cargo)

Bicicletă electrică Touring neagră.

Dacă îți plac plimbările lungi – cu adevărat lungi – atunci s-ar putea să ai nevoie de o bicicletă Touring sau Cargo. Aceste biciclete sunt proiectate pentru cursele lungi, precum plimbările dintr-o parte în alta a țării.

Aceste biciclete sunt populare în cadrul comunității de bikepacking. Bicicletele de touring, sau cargo, îți permit să îți pui mult bagaj pe bicicletă, iar așa eviți nevoia de a-l căra în spate sau într-un alt vehicul.

Bikepackerii, sau ciclistii de turneu, au nevoie de obicei de echipamente precum corturi, saci de dormit și hrană, acestea fiind doar câteva dintre echipamentele necesare.

Din moment ce acești cicliști merg distanțe lungi timp de zile întregi, modelul de bicicletă electrică devine o opțiune atractivă. Acestea pot fi produse ca și biciclete electrice cargo sau îți poți configura bicicleta de turneu la un model de bicicletă electrică, depinzând de buget și de preferințe.

Aceste biciclete tind să optimizeze funcționalitatea și eficiența în timpul curselor lungi, ce necesită mult echipament.

O bicicletă electrică cargo poate fi un mod popular de a oferi servicii de livrare în orașele mari sau în alte zone urbane.

Bicicletă pliabilă electrică

Bicicletă pliabilă electrică Saturn.

Sunt populare printre navetiști, călători și pentru locuitorii de la oraș. Bicicleta pliabilă s-ar putea să fie o opțiune excelentă pentru persoanele ce sunt în căutarea unei biciclete eficiente și compacte. Aceste biciclete se pliază pentru a putea fi depozitate cu ușurință.

Dacă adaugi și asistarea motorului, atunci vei avea un mijloc de transport destul de eficient.

Bicicletă orizontală electrică

Bicicletă orizontală electrică neagră.

Precum cu majoritatea bicicletelor recreaționale, bicicleta orizontală poate fi configurată într-un model electric sau poți cumpăra o bicicletă orizontală ce este deja un model electric.

Acestea nu sunt o opțiune foarte bună pentru navetă, din moment ce moment ce este dificil să le vezi pe stradă și pot fi periculoase în trafic, însă pot fi o alegere excelentă pentru persoanele ce se plimbă pe drum pavat sau pe trasee recreaționale, precum într-un parc local.

Citește și: Componentele unei biciclete – Ghid cu ilustrații

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *